Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  07.03.2013  12:25

Autor/s: ACN

El CoNCA alerta que la cultura catalana viu una situació d'emergència

Demana a la Generalitat que la inversió en cultura passi de l'1'3% al 2% del pressupost

Men?ame
 

L'Informe Anual de la Cultura elaborat pel CoNCA ha dibuixat un panorama ben difícil pel món de la cultura. "Estem en una situació d'emergència", ha alertat aquest dijous el president del CoNCA, Carles Duarte, que ha presentat l'informe al Parlament. El president del CoNCA ha demanat al Departament de Cultura que incrementi la inversió en cultura i passi de l'1'3% actual al 2%. Duarte també ha assegurat que "és injust el tòpic que la cultura és un sector molt subvencionat". "Per cada euro aportat a la cultura per la Generalitat; l'estat espanyol n'aporta 0,2; els ens locals 2,2; els turistes, un; les caixes d'estalvi, 0,3 i els ciutadans n'aporten 5,9, ", ha manifestat.

Duarte ha defensat que la cultura és un motor econòmic potent. De fet, ha destacat que hi ha 20.132 empreses culturals que ocupen 95.000 treballadors (el 3'3% de l'ocupació total a Catalunya). El CoNCA ha lamentat que han perdut la feina des del 2007 un 29% dels treballadors. Així mateix, ha ressaltat que la cultura genera més de 6.000 milions d'euros de valor afegit brut (VAB), un percentatge que l'any 2008 va suposar un 3'6% del VAB global català per sobre d'altres sectors com la indústria d'alimentació, begudes i tabac.

En aquest context, ha criticat que les subvencions destinats a la cultura dels successius governs de la Generalitat han estat insuficients. El percentatge del pressupost destinat a cultura per les administracions catalanes l'any 2010 va ser el 6,9% per part dels ajuntaments; l'1,5% els consells comarcals; el 12,1% les diputacions i l'1,3% la Generalitat.