Una multinacional escocesa vol buscar gas i petroli al litoral del país

  • 'La recerca d’hidrocarburs afectarà una zona que hauria de ser protegida', avisen associacions naturalistes

VilaWeb
Redacció
18.01.2013 - 15:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministeri d’Indústria espanyol ha començat a desencallar els tràmits perquè una multinacional faci prospeccions a la costa catalana, la mateixa empresa que ja té els permisos per fer-ho al litoral del País Valencià. Aquesta nova zona afecta més d’un milió d’hectàrees mar endins i es troba entre el golf del Lleó, davant les costes de Perpinyà, i el Barcelonès. La biòloga Gemma Gonzàlez, del Projecte Ninam, que estudia cetacis al Cap de Creus, avisa que aquestes recerques afectaran els canons submarins del Cap de Creus i les Illes Balears, ‘que són a punt de ser protegits’.

Les anàlisis del terreny es fan des d’un vaixell que dispara aire comprimit per descobrir l’existència de bosses d’hidrocarburs. L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i el Projecte Ninam han alertat que ‘això incrementa la contaminació acústica i afecta directament els catxalots, cefalòpodes i altres cetacis de la zona’. A més, Gemma Gonzàlez retreu que ‘aprofiten el buit legal de protecció de la zona’, ja que ‘aquesta àrea és a punt de ser protegida per la Xarxa Natura 2000’. Les raons d’aquesta protecció són ‘l’existència de poblacions de cetacis protegides i el pas de fauna migratòria, entre d’altres’. Ambdues associacions ja han comunicat que presentaran al·legacions al projecte.

La multinacional, Cairn Energy, va demanar permís al govern espanyol a través de la seva filial estatal Capricorn Spain Limited S.L. fa més d’un any. Ara el ministeri d’Indústria ho ha publicat al BOE per fer efectiu el permís i així obrir un termini de dos mesos perquè s’hi presentin les al·legacions pertinents. Aquesta empresa ja disposa de permisos per buscar hidrocarburs davant algunes costes del País Valencià, una zona de 392.000 hectàrees que inclou l’Albufera, Benifaió, Gandia.

Aquesta petició arriba poc després que s’hagi autoritzat a l’empresa Teredo Oils United de fer prospeccions d’hidrocarburs a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i Osona, mitjançant la tècnica del ‘fracking’ o fractura hidràulica, que ha generat un fort debat a tot el món.

Informació relacionada:

Què cal saber sobre el ‘fracking’?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any