Neix Ona Mediterrània, una nova ràdio en català a Mallorca

  • Dijous començarà a emetre en proves, amb el propòsit de fer emissions regulars a l'abril

VilaWeb
Redacció
25.12.2012 - 10:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mallorca disposarà d’una nova ràdio. Aquest dijous, al 90.8 de l’FM, començarà a emetre en proves Ona Mediterrània, una nova emissora exclusivament en català que podria començar les emissions regulars a l’abril. Ona Mediterrània neix amb l’objectiu de recuperar la veu pròpia de Mallorca i protegir la cultura balear. Impulsada per l’Obra Cultural Balear i l’associació Voltor, l’emissora comptarà amb una plantilla d’onze persones. Per iniciar el projecte, les dues entitats han quantificat en 750.000 euros el cost total del projecte per un període de dos anys i, per això, començaran la venda d’accions a persones, empreses i institucions perquè participin del projecte.

Amb el tancament de Som Ràdio el 2003 i d’Ona Mallorca l’any passat, la majoria de ràdios generalistes emeten en llengua castellana. Només IB3 compleix l’article 4 de l’estatut d’autonomia i la Llei de Normalització Lingüística, que obliguen a que les emissions de ràdio en català arribin al 60% del total.

Segons els impulsors del projecte, entre els quals hi ha Francesc Ribera ‘Titot’, que fa de coordinador, la majoria de ràdios a l’illa emeten des d’una perspectiva “absolutament provinciana” amb l’objectiu “d’estendre i normalitzar el provincianisme acrític i submís”.

Per això, Ona Mediterrània busca crear una emissora de ràdio mallorquina i en català, sense intermediaris ni censures i capaç de crear un entreteniment vinculat a la realitat social i cultural de l’illa. “No volem esdevenir un mitjà residual sinó de referència”, expliquen els impulsors del projecte.

Qualitat i solvència perquè pugui consolidar-se

Amb aquesta ambició i amb l’objectiu de dotar la iniciativa de recursos que en garanteixin la qualitat, la solvència i la possibilitat que pugui consolidar-se econòmicament, Obra Cultural Balear i l’associació Voltor han xifrat en 750.000 euros el pressupost per poder tirar-la endavant durant dos anys encara que no hi hagi ingressos. Amb tot, han fixat una quantitat mínima de 500.000 euros a partir dels quals creuen que es pot desenvolupar el projecte, si bé “amb moltes més dificultats”.

Per aconseguir el capital inicial, les entitats s’han proposat fer-ho mitjançant l’accionariat popular, és a dir, la venda d’accions a un preu assequible a persones, empreses, institucions i associacions.

S’establiran dos tipus d’accions: 7.120 unitats es posaran a la venda a un preu de 100 euros i 38 unitats per un valor de 1.000 euros.

El món cultural i educatiu, al consell de l’ens

L’associació Voltor cedirà accions a quinze persones significades per la seva acció en el món de la cultural, l’art, la docència, el periodisme i la judicatura, entre d’altres. Aquestes persones formaran el consell de control de caràcter de l’emissora. L’ens debatrà periòdicament sobre la línia estratègica de l’emissora i prendrà decisions per millorar-ne el funcionament.

De moment, els impulsors estan negociant amb empreses de comunicació amb l’objectiu que els lloguin un espai per desenvolupar les activitats de l’emissora i estableixen un sistema basat amb microfalques de cinc segons accessibles per a la petita indústria i el comerç.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any