Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  19.12.2012  06:00

Alsàcia votarà en referèndum a l'abril la fusió dels seus tres consells territorials

Si s'aprova, el consell regional i els consells generals de l'Alt Rin i el Baix Rin convergiran en una mateixa col•lectivitat amb seu a Estrasburg

Men?ame
 

El 24 de novembre, a Estrasburg, els membres del Consell Regional d’Alsàcia i dels consells generals de l'Alt Rin i del Baix Rin van decidir de fer passos per a crear una nova col·lectivitat en substitució de tots tres consells. La decisió es va prendre en l'anomenat Congrés d'Alsàcia per 108 vots a favor, cinc en contra, del Front Nacional, i nou abstencions. La creació d'una sola col·lectivitat al territori germanòfon d'Alsàcia, amb seu a Estrasburg, se sotmetrà a referèndum el 7 d'abril vinent i, si s'aprova, entrarà en funcionament previsiblement el 2015.

El full de ruta marcat pel Congrés d'Alsàcia recolza en la llei del 16 de desembre de 2010, que permet a una regió i als departaments que en formen part de fusionar-se per crear una col·lectivitat única que en gestioni totes les competències. També es vol beneficiar del traspàs de competències descentralitzades. En el cas alsacià, els arguments de la fusió són la proximitat i l’eficàcia.

Densament poblada (1,8 milions de persones) i amb una superfície relativament petita (8.280 km²), moltes veus consideraven que la divisió d'Alsàcia en dos consells generals era anacrònica i cara. A banda l’eficàcia i la proximitat, es preveu que la fusió portarà un estalvi, amb la reducció entre el 10% i el 20% del nombre d’elegits i de personal. També hi ha qui pronostica que l'exemple alsacià serà seguit per més regions franceses.