NotÝcies

Dimartsá 11.12.2012á 21:02

Partal destaca l'Ŕxit del catalÓ a internet i alerta del desafiament per a la llengua dels nous m˛bils

El director de Vilaweb va dur a terme la seua conferŔncia, en una sala d'actes de la Llotja del CÓnem conmpletament desbordada, dins dels actes commemoratius dels 80 anys de les Normes de Castellˇ

Men?ame
 

Més d'un centenar de persones es van aplegar la vesprada del dimarts per escoltar la conferència del director de Vilaweb, Vicent Partal, sobre el català i les noves tecnologies, un acte que s'emmarcava en les activitats  prèvies de la commemoració dels 80 anys de les Normes de Castelló. Aquest elevat nombre d'assistents va desbordar la sala, amb capacitat només per a una cinquantena, de manera que molts van haver de seguir la xerrada des del hall de la Llotja del Cànem.

Partal va fer un repàs a l'evolució de les noves tecnologies, destacant com el català hi ha estat sempre present, de forma molt activa, esmentant per exemple el precedent a Castelló de Jordi Adell i els seus col.laboradors, que van encetar des de la Universitat Jaume I un dels primers servidors, ja en català. Va analitzar també el "descobriment" de la fòrmula per detectar que un text està en català, l'ús cada vegada major de la nostra llengua per part de les grans empreses informàtiques a nivell mundial, tot el complicat procés d'obtenció del domini .cat, i la presència del català com una de les llengües a les quals i des de les quals es pot traduir en els principals traductors autonòmics.

Partal va parlar també dels reptes de futur, sobretot el que comportarà passar dels actuals ordinadors als telèfons mòbils extensibles, que seran una realitat en ben pocs anys, i va destacar com també aquesta batalla per la presència del català podem guanyar-la.

Posterioment es va suscitar un interessant col.loqui, que va anar passant de manera imperceptible dels aspectes lingüístics a internet fins derivar cap al procés d'independència de Catalunya, i les seues derivacions al País Valencià. En aquest sentit, Partal es va mostrar optimista cap al procés d'evolució del País Valencià des de l'actual suport majoritari al PP cap a una majoria progressista, en la qual no només el PSPV, sinó principalment Compromís i EUPV tindran un gran paper a jugar.

Recordem que el cicle de conferències continua aquest dimecres, amb la del professor Josep Murgades sobre la relació entre Pompeu Fabra i les Normes de Castelló.