El país es mobilitza contra Wert

  • Entitats, partits i bona part de la societat respon amb rebuig a la reforma educativa proposada pel govern espanyol

VilaWeb
Redacció
07.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’avantprojecte de llei de reforma educativa espanyola del ministre José Ignacio Wert continua rebent crítiques i mostres de rebuig. Entitats, partits i bona part de la societat s’han mobilitzat contra l’atac del govern espanyol a la llengua i al model d’immersió. De moment, Somescola ha convocat una concentració dilluns a Barcelona, i la Plataforma per l’Ensenyament Públic, una manifestació dijous a València. Ahir, a Palma, vint-i-vuit organitzacions de les Illes signaven una declaració conjunta en defensa de l’escola en català.

El president de COAPA, Jaume Ribes, va ser l’encarregat de llegir ahir al matí aquesta ‘Declaració unitària en defensa de la llengua i un model educatiu propi‘, en què es denuncia José Ignacio Wert. La declaració diu que la proposta del ministre és una agressió contra les Illes, que vol ‘donar un cop mortal a la llengua catalana’. Entre els signants hi ha els sindicats, totes les associacions i moviments pedagògics, Joves de Mallorca per la Llengua i el Moviment d’Escoles Mallorquines.

Els concentrats també van denunciar que la reforma proposada envaïa les competències atorgades al govern balear i significava una recentralització que volia fer perdre poder a les comunitats autònomes.

La Plataforma per l’Ensenyament Públic del País Valencià ha convocat una jornada de protesta als centres educatius, on es faran concentracions a l’hora del pati, i una manifestació a València el dia 13. A més, s’ha adherit a la manifestació del dia 15 en commemoració de les Normes de Castelló.

Somescola, plataforma d’entitats en defensa de la immersió lingüística, ha convocat una concentració en favor del model d’escola amb llengua i continguts catalans. Es farà dilluns, que s’escau la commemoració del Dia Mundial dels Drets Humans, a dos quarts de set del vespre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

A més d’aquestes convocatòries, els darrers dies hi ha hagut protestes més espontànies en algunes places del país.

I mentre la població catalana s’alça contra d’aquesta ofensiva, el ministre Wert ha reblat: ‘Sóc com un brau, creixo amb el càstig.’ Ha defensat el seu projecte i ha negat que sigui cap atac a la llengua.

 

Informació relacionada

[VÍDEO] Crits entre defensors de l’escola catalana i manifestants espanyolistes a la plaça de Sant Jaume

Messi també defensa el català

Jordi Pujol, sobre la reforma de Wert: ‘Es pensen que poden aconseguir el que no han aconseguit en 300 anys’

Wert ja va anunciar el 2010 a la FAES la reforma educativa

Com ataca Wert la immersió lingüística?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any