La voluntat espanyolitzadora de Wert: de les paraules als fets

  • 'La intenció del govern espanyol és espanyolitzar els alumnes catalans', va dir a principi d'octubre el ministre d'Educació

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.12.2012 - 11:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa un mes i mig que el ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert, va declarar al congrés que la intenció de l’executiu de Mariano Rajoy era ‘d’espanyolitzar els alumnes catalans’. Ho deia una setmana després de dir a televisió que l’augment de l’independentisme anava relacionat ‘amb la direcció del sistema educatiu’ català. Han estat unes setmanes de declaracions polèmiques i fortament criticades que ara s’han traduït en fets: una proposta de llei que converteix el català en llegua residual a l’escola.

‘Hi ha evidències que relacionen l’augment del sentiment independentista amb la direcció que ha tingut el procés educatiu’, deia Wert a Telemadrid a principi d’octubre.

L’endemà El Mundo publicava que el govern espanyol volia pagar a col·legis privats de Catalunya i les Ill es perquè hi ensenyessin en castellà, i una setmana després arribavenles declaracions al congrés. ‘La deriva del sistema educatiu a Catalunya facilita que s’amaguin o minimitzin els elements comuns i s’exagerin els elements particulars. […] Sí, el nostre interès és espanyolitzar els alumnes catalans i que se sentin tan orgullosos de ser catalans com espanyols, perquè tinguin una vivència equilibrada de les dues identitats i les dues s’enriqueixin i enforteixin’.

La plataforma Som Escola va alertar aleshores que el govern espanyolia pretenia destruir el model educatiu català, i la consellera Irene Rigau va considerar les paraules de Wert una ‘ofensiva identitària’. La intervenció del ministre va arribar fins i tot al Financial Times.

Lluny de penedir-se o rectificar, uns dies després José Ignacio Wert hi insistia i, en una entrevista al canal de televisió 13TV aprofitava per atacar els editors de llibres de text catalans. . ‘Hi ha molts llibres de text a l’abast de qualsevol en què es dedueix que s’ha intentat, mitjançant continguts educatius, imposar una consciència nacional o dirigir en un determinat sentit ideològic’, deia.

I tres dies després reiteravaal senat que volia espanyolitzar els alumnes perquè sentissin ‘el mateix orgull de ser catalans i espanyols’.

Totes aquestes setmanes de declaracions es tradueixen ara en una nova ofensiva contra la llengua a les escoles a través de l’esborrany de Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l’Ensenyament (LOMCE) que Wert va enviar ahir.

Informació relacionada:

Rigau sobre Wert: ‘Deixa clar que cal exercir el dret de decidir’

Com ataca Wert la immersió lingüística?

Somescola: ‘Aquesta llei ens retorna a un passat pre-democràtic’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any