Obama s’imposa en el debat final amb Romney

  • La política exterior centra l'últim cara a cara abans de les eleccions · El president nega que Washington hagi obert un diàleg amb l'Iran sobre el programa nuclear

VilaWeb
Redacció
23.10.2012 - 08:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Barack Obama s’ha imposat en l’últim debat electoral abans de les eleccions nord-americanes al candidat republicà, Mitt Romney. En el debat han oposat les seves visions sobre política exterior i també sobre política econòmica. Un dels ‘punts calents’ del debat ha estat l’Iran i el seu controvertit programa nuclear. Obama ha negat que, tal com havia publicat aquest cap de setmana el New York Times, que els EUA i l’Iran hagin arribat a un acord per negociar bilateralment sobre aquesta qüestió.

Romney ha lamentat que ‘ara som quatre anys més a prop que l’Iran aconsegueixi armes nuclears’ i ha atribuït a l’avanç del programa nuclear de l’Iran a la manca de determinació de la Casa Blanca. “Un dels nostres majors problemes amb l’Iran ha estat que ha mirat el govern i ha vist debilitat, en lloc de trobar amb la força nord-americana”, ha dit.

Obama ha rebutjat aquestes acusacions. “Res del que diu el governador és cert”, ha subratllat. “Francament, fa l’efecte que pensa que hauria fet el mateix que nosaltres, però intenta dir-ho més fort perquè d’alguna manera soni diferent”, ha afegit.

Sobre el conflicte sirià, que ja fa dinou mesos que dura, tant Obama com Romney han descartat dur a terme una intervenció militar, i fins i tot establir una zona d’exclusió aèria -com es va fer amb Líbia -, i s’han mostrat partidaris d’esprémer la via diplomàtica i donar suport als grups opositors.

Obama ha fet valer en el debat que durant el seu mandat s’ha assassinat Ossama Bin Laden. Ha recordat a Romney que arribés a dir que no era necessari moure cel i terra per perseguir-lo.

Romney ha negat que digués això i ha explicat que la seva única crítica a la política del govern en el cas Bin Laden és que “va haver de comptar amb l’autorització del Paquistan”.

D’una altra banda, els dos candidats han coincidit dir que mantindrien el calendari de retirada de les tropes nord-americanes de l’Afganistan, 2014, tot i les deteriorades relacions bilaterals amb el Paquistan.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any