Denuncien traves del govern espanyol als catalans a l’estranger que volen votar

  • ERC i Solidaritat recullen queixes pel tracte en ambaixades com la de Londres i Pequín

VilaWeb
Redacció
22.10.2012 - 12:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ambaixades i consolats espanyols en diversos països han posat traves a ciutadans catalans que han demanat de fer els tràmits per poder votar a les eleccions del 25 de novembre, segons que ha informat Solidaritat Catalana per la Independència i Esquerra Republicana. Aquestes formacions han recollit alguns testimonis que expliquen com el cos diplomàtic espanyol deia als votants que diíficilment arribarien les paperetes perquè eren per unes eleccions autonòmiques amb poca importància i la despesa que suposava no pagava la pena.

El candidat de Solidaritat, Alfons López Tena ha registrat un escrit (pdf) a la delegació del govern espanyol adreçat als ministres d’Interior i Afers Estrangers. En aquest document Solidaritat demana al govern espanyol que garanteixi el dret de vot a tots els ciutadans catalans residents a l’estranger.

Segons fonts de Solidaritat, el partit ha rebut moltes queixes de ciutadans residents a l’estranger, en punts tan allunyats com Pequín i Londres, per exemple. A la capital xinesa, els afectats van poder fer el registre per votar però els van dir que segurament no arribarien les paperetes, pel cost que tenia el tràmit i perquè eren unes eleccions autonòmiques amb poca importància. En altres casos, els afectats s’han queixat del tracte rebut i de les resistències a facilitar-los el registre.

López Tena ha afegit: ‘Si tenim coneixement que el dret a vot d’algun ciutadà català no és respectat per la negligència del cos diplomàtic espanyol presentarem denuncies tant a nivell estatal com internacional”.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha dit avui que hi havia ciutadans que es trobaven moltes dificultats per poder votar i per fer els tràmits en les ambaixades espanyoles. Diu que el partit també ha rebut moltes queixes. ‘Volem garantir que tots els ciutadans puguin accedir al seu dret de vot. Tenim l’esperança que la pressió que farem tots ajudi a resoldre aquests problemes’.

Els electors que resideixen a l’estranger, o s’hi troben temporalment, poden sol·licitar el vot fins el 27 d’octubre.


Més informació: Què cal fer per votar el 25 de novembre

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any