Trenta anys de la pantanada de Tous

  • El trencament de la presa va causar la catàstrofe més gran en la història moderna del País Valencià

VilaWeb
Redacció
20.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb el nom de pantanada de Tous es coneix la gran inundació que va tenir lloc el 20 d’octubre de 1982 a causa del trencament de la presa de Tous (Ribera Alta). La pluja torrencial que va caure fa trenta anys, i que va deixar fins a mil litres per metre quadrat en quinze hores en algunes zones de la Vall d’Aiora i la Canal de Navarrés, va desbordar l’embassament i, finalment, va causar-ne el trencament. Una immensa riuada va arrasar, poc després de les set del vespre, una trentena de municipis de la ribera del Xúquer, i es va endur nou vides.

Les aigües desbordades van inundar les comarques de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, en especial municipis com Sumacàrcer (el nivell de l’aigua hi va atènyer els nou metres), Alberic, Carcaixent i Alzira. Pobles com Gavarda i Beneixida, fins i tot, van haver de canviar d’emplaçament posteriorment pel grau de destrucció.

I és que, a banda els nou morts, la pantanada va deixar uns tres-cents milions d’euros en danys a l’agricultura, els habitatges i les xarxes viàries. Fins a trenta mil damnificats es van constituir en unes quantes associacions per a dur els fets a la justícia. L’anomenat cas Tous es va allargar fins el 1997, quan el Tribunal Suprem espanyol va declarar la responsabilitat patrimonial directa de l’estat i el va condemnar a indemnitzar els afectats.

El 2002, a instàncies del govern espanyol, les associacions de damnificats es van dissoldre en canvi de paralitzar els processos judicials que continuaven oberts. Amb tot, el 2007 encara es va constituir l’Associació de Perjudicats pel Trencament de la Presa de Tous (AsperTous), que encara ara continua exigint la condonació d’uns préstecs concedits per l’estat a uns quants afectats.

Sobre la pantanada, n’hi ha més informació en els dossiers especials de Levante-EMV i RTVV.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any