Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  15.10.2012  00:00

L'èxit municipal del sobiranisme flamenc torna a obrir el debat sobre la confederació

El cap de files de l'independentista N-VA guanya la municipalitat d'Anvers · Demana que Bèlgica sigui una confederació de dos estats

Men?ame
 

El sobiranisme flamenc va aconseguir ahir un gran èxit en les eleccions municipals belgues. Els independentistes de la Nova Aliança Flamenca, N-VA, van guanyar les eleccions a Anvers, segona ciutat del país després de Brussel·les, que durant prop de vuitanta anys havia tingut un batlle socialista. Bart De Wever, cap de la N-VA serà molt probablement el nou burgmestre de la ciutat, fet que evidencia el gran ascens sobiranista d'aquests darrers anys. Aprofitant la victòria De Wever ha demanat al govern belga una reforma constitucional per a instituir una confederació de dos estats.

El primer ministre belga, el francòfon socialista Elio Di Rupo no n'ha volgut parlar, sinó que s'ha limitat a dir que les eleccions eren municipals i que els resultats no es podien extrapolar. Tot i això, la preocupació és notable a Valònia i a Brussel·les, com assenyala prou el titular del diari Le Soir: 'Un escrutini que fa tremolar Bèlgica'.

La N-VA ha obtingut una mitjana de vot del 20%- 30% a totes les poblacions flamenques, i això fa preveure una victòria fàcil en les eleccions legislatives del 2014, en què participarà amb un programa independentista. De fet la N-VA ja va guanyar les últimes eleccions, però es va estimar més de restar a l'oposició, i això va obligar a una coalició de sis partits per a formar govern.

A Valònia els socialistes han tornat a guanyar, malgrat les crítiques al govern i les retallades.