El Parlament aprova la celebració d’un referèndum d’autodeterminació

  • Amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV, SI, Ernest Maragall, Laporta i l'abstenció dels socialistes

VilaWeb
Redacció
27.09.2012 - 18:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya ha aprovat una resolució pactada per CiU i ERC (pdf) per a fer una consulta sobre l’estat propi prioritàriament la pròxima legislatura, a la qual també han votat a favor ICV-EUiA i SI, Joan Laporta i Ernest Maragall, que ha trencat la disciplina de vot. Els socialistes finalment s’han abstingut, i han presentat la seva resolució sobre el dret de decidir, que ha estat desestimada. El PSC propugnava una consulta o referèndum per decidir el futur de Catalunya dins del marc legal. Per primer cop a la història, doncs, el Parlament ha aprovat de celebrar un referèndum sobre la independència. El vice-president de la cambra, el socialista Higini Clotas, no ha votat en cap moment de la sessió.

Què diu la resolució?

Després d’aquest 11 de setembre, escoltant l’anhel expressat d’una forma tant significativa, s’esdevé el moment històric en el qual resulta necessari consultar la ciutadania sobre la possibilitat que Catalunya esdevingui un nou Estat d’Europa.

Per aquestes raons, els grups parlamentaris sota signants presenten la se­güent:

Resolució

1-    El Parlament de Catalunya expressa el seu reconeixement i es felicita per l’enorme èxit aconseguit a la massiva manifestació del passat 11 de setembre pels carrers de Barcelona, sota el lema” Catalunya nou Estat d’Europa l i .

2-    El Parlament de Catalunya constata que al llarg d’aq uests darrers trenta anys, una part molt important del catalanisme s’ha compromès a fons amb la transformació l’Estat espanyol per poder-hi encaixar sense haver de renunciar a les nostres legítimes aspiracions nacionals, a la nostra voluntat d’autogovern, ni a la nostra continuïtat com a nació. Però els intents d’encaix de Catalunya a l’Estat espanyol i les seves reiterades respostes són avui una via sense recorregut, Catalunya ha d’iniciar la seva transició nacional basada en el dret a decidir.

3-    És per tot això que el Parlament expressa la necessitat que Catalunya faci el seu propi camí, constatant la necessitat que el poble català pugui decidir lliurement i democràticament el seu futur col· lectiu, com a única via per tal de garantir el progrés social, el desenvolupament econòmic, l’enfortiment demo­ cràtic i el foment de la cultura i la llengua pròpies.

4-    El Parlament insta el Govern de la Generalitat i a les forces polítiques i els agents socials i econòmics a impulsar el màxim consens pOSSible per tal de portar a terme aquest procés democràtic i el full de ruta consegüent, amb dià­ leg amb la comunitat internacional, la Unió Europea i el govern espanyol, per tal que la ciutadania de Catalunya pugui determinar en un marc de plena lliber­ tat, respecte al pluralisme, foment del debat i la convivència democràtica i sen­ se de coaccions de cap mena.

5-    El Parlament de Catalunya constata la necessitat que el poble de Catalu­ nya pugui determinar lliurement i democràtica el seu futur col . lectiu i insta el govern fer una consulta prioritàriament dins la propera legislatura.

Abstenció del PSC

Després d’una reunió de tres hores, el grup parlamentari del PSC finalment ha decidit d’abstenir-se en la votació d’aquesta resolució per al referèndum per l’autodeterminació pactada per CiU i ERC i que ICV i SI han votat favorablement. El PSC només ha votat a favor de la seva resolució, que planteja una consulta o referèndum que sigui legal. Fonts socialistes han explicat que només han votat favorablement la proposta presentada pel PSC, que demana modificacions legals per fer possible un referèndum. A més, s’ha decidit incloure aquí la paraula “consulta”, per deixar clar que també acceptarien un procés impulsat des del Parlament. Tot i haver-se demanat durant la reunió donar llibertat de vot als diputats en aquests punts, el grup ha decidit negar aquesta possibilitat.

La portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez Sampere, ha insistit en el concepte legal per tal que l’exercici del dret de decidir dels catalans no comporti un trencament entre Catalunya i Espanya o entre els catalans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho