La retrospectiva sobre Tàpies que prepara Vicent Todolí s’exposarà a la Fundació de l’artista i també al MNAC

  • Presidents i directors d'ambdues institucions museístiques ho van donar a conèixer ahir

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La retrospectiva que Vicent Todolí prepara sobre Antoni Tàpies de cara a l’estiu del 2013 no deixa d’agafar volada. D’entrada, la mirada personal de Todolí ja revesteix d’interès el projecte. Perquè l’exdirector de la Tate Modern s’apropa a Tàpies amb la voluntat de fugir dels tòpics, de fer noves lectures de l’obra, de descobrir un altre Tàpies, a partir de les teles del seu estudi de Campins, on l’artista treballava estiu rere estiu. Todolí sempre ho ha dit ben clar: ‘Si no tinc res a dir, no m’hi poso’. Però, a més, ahir es va donar a conèixer que la retrospectiva es mostrarà a la Fundació Tàpies i també al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), institucions que han arribat a un acord de col·laboració.

Ahir Todolí no era a la presentació de l’acord, tot i així es van donar a conèixer algunes dades noves sobre la proposta del comissari valencià, totes elles de caràcter tècnic: que es farà del mes de juny al mes d’octubre, que comptarà amb unes cent vint obres de la col·lecció privada de Tàpies, per tant molt poc o gens conegudes; que aniran del 1945 al 2011; que es mostraran en ambdós museus; que l’exposició viatjarà després a Llatinoamèrica, segurament a Mèxic, Brasil i Argentina.

La conferència de premsa va comptar amb els presidents i els directors d’ambdues institucions museístiques, per explicar l’inici d’aquesta col·laboració, que es vol que vagi més enllà de la retrospectiva. Van parlar Xavier Antich, president del patronat de la Fundació Tàpies; Miquel Roca, president del patronat del MNAC; Laurence Rassel, directora de la Fundació Tàpies; i Pepe Serra, director del MNAC.

L’acord de col·laboració vol enfortir la projecció internacional de tots dos museus i contribuir a posar en valor el patrimoni i les col·leccions públiques amb projectes de qualitat, amb independència de la propietat de les obres o la titularitat dels equipaments. Pel MNAC, la retrospectiva sobre Tàpies suposa una manera de treballar nova i farà que trenqui el límit temporal dels anys quaranta del segle XX, en el qual s’emmarcava fins ara el seu projecte museogràfic. Això permetrà fer noves lectures de les col·leccions del MNAC, des d’una perspectiva contemporània.

Vicent Todolí va començar a treballar l’exposició en vida de Tàpies, perquè havia de ser l’exposició d’homenatge dels noranta anys de l’artista, que els hauria fet el 2013. La mort de l’artista aquest febrer no ha fet variar la intenció de Todolí. Però del caràcter d’aquesta retrospectiva tan particular, els responsables de tots dos museus han dit que encara era d’hora per parlar-ne i donar-ne detalls.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any