La pluja no atura la marxa del Vint-i-cinc d’Abril a València

  • L'organització valora positivament l'assistència d'ahir, que quantifica en 18.000 manifestants · Es va voler simbolitzar 'l'esperança en la joventut' amb una capçalera d'estudiants

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La manifestació commemorativa del Vint-i-cinc d’Abril de reivindicació dels drets nacionals dels valencians, va ser encapçalada ahir per representants de les organitzacions d’estudiants en reconeixement a les recents mobilitzacions de l’anomenada ‘primavera valenciana’. Unes divuit mil persones, segons l’organització, van desfilar pels carrers del centre de València sota la pluja i amb el lema ‘O ens recobrem en la nostra unitat o serem destruïts com a poble. Sí a la nostra llengua’.

La marxa es va tancar amb la interpretació de la muixeranga i amb un concert del cantautor Pau Alabajos. A les nou del vespre, es va fer el concert a l’Auditori Municipal de Burjassot, amb la Gossa Sorda de cap de cartell.

L’organització valora positivament l’assistència i accepta que la pluja ha restat molta gent respecte les edicions anteriors. Toni Gisbert, coordinador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), considera que la mobilització multitudinària dels últims mesos és el fruit de la feina feta durant molts anys i reconeix que l’esperança del canvi està en la joventuta. Per això, la manifestació d’enguany l’han encapçalat membres del moviment estudiantil. L’entitat ha volgut d’aquesta manera reconèixer el protagonisme del jovent dels instituts i les universitats en les mobilitzacions d’aquests últims mesos i també en un ‘gest d’aposta pel futur’.

Gisbert també valora molt positivament la capacitat de coordinació de totes les entitats i organitzacions que han participat en la manifestació. L’esforç per deixar enrere les diferències i fer pinya per mostrar la necessitat del canvi és, per Gisbert, un símptoma de la proximitat d’aquest.

La diada arriba enguany marcada per la commemoració de l’Any Fuster, una afirmació de la identitat i la llengua que serà present en la manifestació, on també hi haurà una representació de les Illes, ‘en solidaritat amb la seua lluita en defensa de la llengua i la identitat’.

El coordinador d’ACPV, Toni Gisbert, ha volgut destacar la decisió de l’entitat de treballar en xarxa amb altres organitzacions i ha instat el govern valencià a passar als fets, pel que fa sobretot a llengua i cultura, ‘davant l’evidència de la continuïtat que es manté en aquelles polítiques més regressives’. Ha posat com a exemple la censura de TV3, el projecte de decret de plurilingüisme o el desmantellament dels serveis municipals de normalització lingüística.

Per la seva banda, els representants dels estudiants (de les organitzacions A contracorrent, BEA, SEPC i AES) han denunciat la repressió contra ‘les mobilitzacions d’estudiants, la mercantilització de l’educació pública i les nefastes conseqüències de les retallades en la qualitat de l’ensenyament’.

La manifestació també té el suport de CCOO, UGT, la Intersindical Valenciana, la FAPA, Escola Valenciana, ca Revolta i el Micalet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any