La policia espanyola no explica què passa als CIE

  • El síndic i diputats denuncien l'opacitat i els abusos que s'hi cometen

VilaWeb
Redacció
26.04.2012 - 17:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una de les conseqüències del limbe jurídic en què es troben els Centres d’Internament d’Estrangers, a més de la manca de garanties de drets bàsics, és la completa opacitat sobre el que passa allà dins. Una opacitat que ha tornat a quedar palesa avui: VilaWeb s’ha posat en contacte amb la policia espanyola a primera hora, quan ha tingut coneixement de les autolesions de quatre interns en vaga de fam al CIE de la Zona Franca i de la seva hospitalització. I hem demanat informació repetidament a la policia, però aquesta sempre ha respost dient que ‘encara no disposava de la informació’.

Així, la policia –que és qui gestiona els CIE– ha passat tot el matí i part de la tarda sense donar cap mena d’informació sobre l’estat dels interns, ni el lloc on havien estat ingressats, ni la situació en relació amb l’ordre d’expulsió ni sobre els nous casos de maltractaments denunciats avui mateix per més interns.

Aquesta obstrucció informativa dels responsables dels CIE s’exerceix amb els periodistes, però no només. Representants polítics, entitats de drets humans i el Síndic de Greuges, entre més, han demanat d’entrar a les instal·lacions i conèixer de primera mà les condicions en què tenen els interns. Els diputats d’ERC al congrés espanyol van demanar fa quatre mesos al ministre de l’Interior de poder entrar al CIE de la Zona Franca de Barcelona. Encara és hora que Fernández Díaz els respongui la petició. ‘Per no haver de prohibir-nos d’entrar al CIE, opta per no respondre’ns’, diu Tardà. Per la seva banda, el diputat d’ICV Joan Coscubiela, va presentarahir al ministre una bateria de preguntes sobre les denúncies de maltractaments al centre que haurà de respondre per escrit.

El Síndic de Greuges ha intentat en repetides ocasions d’entrar al CIE de la Zona Franca, i sempre s’ha trobat amb l’impediment de la delegació del govern. Avui ho ha denunciatal parlament, on ha tornat a criticar les condicions dels interns d’aquests centres, ‘que són autèntiques presons on hi ha tancades persones que tenen tants drets com nosaltres’.

A més de les nombroses queixes per maltractaments, hi ha hagut dos morts al CIE de la Zona Franca aquests últim anys i mig, i en els dos casos s’ha denunciat que el detonant havia estat la manca d’assistència mèdica. L’últim cas va portar de nou SOS Racisme a reclamar que es tanquin uns centres ‘incompatibles amb un estat de dret i democràtic’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any