Primera tanda de les eleccions franceses, amb Hollande com a favorit

  • El president Sarkozy surt amb desavantatge segons la majoria d'enquestes

VilaWeb
Redacció
22.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

França vota avui en la primera tanda d’unes  eleccions presidencials en què l’actual president, Nicolas Sarkozy, surt amb clar desavantatge respecte el principal rival i candidat del Partit Socialista, François Hollande. Si es confirmen els pronòstics, Sakrozy serà l’onzè dirigent de l’eurozona que deixa el poder des que començà la crisi del deute sobirà.

Les últimes enquestes auguren el pitjor escenari possible per a Sarkozy, i li atorguen una derrota en la primera tanda en benefici d’Hollande, a qui els sondatges concedeixen una victòria gairebé segura.

Ara, tot i que les enquestes apunten que els comicis es decidiran entre aquests dos candidats, serà clau veure el paper final de formacions polítics situades en els dos pols de l’espectre polític. La carrera pel tercer lloc n’és la prova: se’l disputen la dirigent del partit de dretes Front Nacional, Marine Le Pen i el candidat de la coalició Partit d’Esquerres, JJean-Luc Mélenchon. L’altre candidat a tenir en compte, de cara a donar suports en la segona tanda, és el centrista, François Bayrou.

El futur de França a la UE dependrà del resultat d’aquests comicis. La taxa de desocupació és la més alta dels últims 13 anys i el dèficit públic equival al 90% del PIB. Mentre Sarkozy ha abanderat la creació d’un nou tractat europeu per a reforçar la integració fiscal i econòmica, Hollande ha guanyat suports amb les reiterades crítiques contra l’actual pacte fiscal europeu.

Els col·legis obren a les vuit del matí i tancaran a les quatre de la tarda, excepte a les principals ciutats de l’estat, on no tancaran fins a les vuit, moment a partir del qual es començaran a donar els resultats de les primeres enquestes a peu d’urna.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any