Premi a la ‘trajectòria castellera’ per a Francesc Piñas

  • La 6a Nit de Castells reconeix al casteller de la Colla Vella la seva aportació a les pinyes i folres del segle XX

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.04.2012 - 10:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dissabte 14 d’abril va tenir lloc a Vic la 6a Nit de Castells, organitzada per la revista “Castells”, publicació íntegrament dedicada al món casteller i que cada any atorga premis a castellers amb una llarga trajectòria, a entitats que hagin potenciat el fet casteller i a personalitats que sense formar part de cap colla, han defensat i valorat públicament el món dels castells.

L’acte va congregar unes 250 persones amb representants  de la totalitat de colles castelleres dels Països Catalans i va comptar amb la col·laboració dels Sagals d’Osona que van actuar d’amfitrons.

Des de la primera edició, la revista va voler retre reconeixement a persones que han tingut una trajectòria singular en el món casteller. En aquesta edició la revista, mitjançant el seu Consell Assessor format per persones vinculades molt estretament a aquest món i que alhora formen el jurat que concedeix aquestes distincions, va decidir, per unanimitat, retre un reconeixement especial atorgant el premi a la trajectòria en la present edició, en la persona de Francesc Piñas Brucart, casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Francesc Piñas, el Cisco Piñas o el Piñas, va néixer a Valls el 30 de maig de 1942 i forma part dels rosats des de Santa Úrsula de l’any 1962, que enguany farà justament 50 anys. D’aquests, vint-i-set n’ha estat dirigent, ocupant els càrrecs de secretari, tresorer i relacions públiques al començament, i més endavant responsable de pinyes i folres sent cap de colla el Guillem Bartolí i Balañá, tasca que també va compartir amb la de relacions públiques.

Piñas és una autoritat de l’àmbit tècnic dels castells ja que ha estat l’impulsor dels canvis en les pinyes i el creador dels folres del segle XX. Tota aquesta dedicació i entrega es va veure culminada en l’assoliment del primer castell de nou amb folre descarregat el segle XX, per la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la diada de Santa Úrsula del 25 d’octubre de 1981 (l’any passat va fer trenta anys) i per l’assoliment del primer tres de nou amb folre carregat del segle XX, un any més tard.

Tres reconeixements

El Premi a la “trajectòria castellera” va ser per a Francesc Piñas, el premi 6a Nit de Castells a la “Iniciativa Social” per a la Societat Cultural Recreativa de La Bisbal i el premi “Ambaixador de Castells” per a Josep M. Espinàs.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any