El pressupost espanyol no preveu pagar el deute amb Catalunya i les Illes

  • Catalunya i el País Valencià entre els territoris que perden més diners en inversió estatal

VilaWeb
Redacció
03.04.2012 - 12:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha presentat avui el projecte de pressupost espanyol per al 2012, el ‘més auster de la democràcia‘, en paraules del ministre de d’Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. Uns comptes que no contemplen pas de pagar el deute del govern espanyol amb Catalunya i les Illes Balears. En la secció d’altres transferències a comunitats –on l’any passat es preveien 950 milions d’inversió, entre els quals els previstos per a Catalunya i les Illes– enguany apareix com a inversió prevista un 0,00.

Així, la partida en qüestió s’ha reduït a zero euros. Segons Montoro, ‘ara no és el moment de finançar més despesa per a les comunitats autònomes’. El govern espanyol ha volgut insistir que l’esperit d’aquests comptes és justament el contrari.

Cristóbal Montoro ha dit que el projecte de pressupost responia ‘al gravíssim moment econòmic que passa l’economia espanyola, de profunda recessió’ i que era un pressupost pensat per a complir l’objectiu de dèficit marcat per Europa. ‘Un pressupost extraordinari en termes de reducció de la despesa pública i d’increment d’ingressos’.

De la previsió de pagament del deute en depenia, justament, el vot final de CiU. El secretari general de CDC, Oriol Pujol, va dir que el pressupost de l’estat del 2012, les línies mestres del qual es van presentar divendres, era desconcertant i que difícilment CiU hi donaria suport. El vot favorable estaria condicionat, va dir, al pagament dels 219 milions de la disposició addicional tercera de l’estatut corresponents al 2012 i a fixar al calendari el pagament dels deutes del 2011. Hi havia pendents, també, els 759 milions del 2008 que el govern espanyol de Rodríguez Zapatero va pressupostar en els comptes de l’any passat i que va acabar no pagant.

Els altres partits catalans s’oposen als comptes, i demanen a la federació que no hi doni suport. Així, La secretària general d’ERC, Marta Rovira, declara, sobre el pressupost de l’estat, que ‘en cap cas afronten la crisi econòmica, són buits de continguts i d’incentius econòmics per tal de sortir de la crisi i seguiran incrementant la recessió l’any vinent. Amb tanta mesura d’austeritat faltaran instruments per a sortir de la crisi’. I afegeix: ‘Aquests pressupostos perpetuen l’espoli fiscal sagnant del país i a més no hem trobat cap pista sobre si es pagarà el deute de l’estat amb Catalunya. És per aquests dos motius que demanem la resta de forces polítiques que no donin suport a aquests pressupostos’.

La portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere s’ha mostrat convençuda que el pressupost de l’estat incomplirà el compromisos que l’estat té adquirits amb Catalunya. Segons Martínez-Sampere, per més que el govern espanyol incorpori els 219 milions corresponents a la disposició addicional tercera de l’estatut i respecti el percentatge d’inversió pública que pertoca al Principat, els catalans es veuran directament afectats per l’increments dels impostos (IRPF o societats), per la retallada de despesa pública i pel descens d’inversió en les polítiques d’ocupació.

Inversió estatal

Per una altra banda Catalunya serà el territori que perdrà més diners pel que fa a la inversió estatal, tindrà un 45% menys d’inversió que l’any anterior. El País Valencià també figura entre els territoris que perden més ja que la inversió prevista és d’un 35% menys que l’any passat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any