Ximo Puig vol obrir una nova etapa al capdavant del PSPV

  • El nou secretari general reivindica el llegat de Joan Lerma per derrotar una dreta 'en crisi moral'

VilaWeb
Redacció
01.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després d’un primer intent fallit el 2008, Ximo Puig es va proclamar ahir nou secretari general del PSPV gràcies a una clara victòria respecte al dirigent sortint, Jorge Alarte, que es va imposar ara fa quatre anys per només vint vots. El 61,14% dels delegats del XII Congrés del PSPV que es fa aquest cap de setmana a la Universitat d’Alacant van donar suport a Puig, i només un 34,09% a Alarte. Puig, partidari de buscar més autonomia del PSPV respecte del PSOE i de valencianitzar la formació, va reivindicar en el primer discurs davant del plenari el llegat de Joan Lerma al capdavant de la Generalitat i va apostar per ‘unir el partit per unir el País Valencià’ i derrotar el PP.

Instrument de canvi

Pel batlle de Morella (els Ports) i nou secretari general, ara és el moment de dedicar-se a la cosa fonamental, que ‘és guanyar la dreta’. Segons el seu punt de vista, ‘els valencians no es mereixen uns governs com els que tenen tant a escala autonòmica com local’.

‘Us convoco a aquest projecte que no pot perdre ningú’, va dir als presents, i va afegir: ‘Us convoco que ampliem profundament aquest partit; un partit obert, progressista, obert a les classes mitjanes; un partit instrument de canvi i transformació socialdemòcrata’. ‘Us convoco a l’esperança, a la lluita, al combat i que junts construïm el futur del PSPV.’

Per Puig, ahir va començar una nova etapa, però va subratllar que el partit ‘no comença de zero’, perquè és ‘un gran partit, d’arrels profundes’. En aquest sentit, va afirmar que el PSPV ara fa més de dues dècades ‘va fer possible les institucions de l’autogovern al país i va portar el valencià a l’escola’. ‘Reivindiquem allò que hem fet’, va reblar adreçant-se especialment a Joan Lerma i Ciprià Ciscar.

Proporcionalitat en la direcció

El nou secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha d’establir ara la nova direcció del partit, que diu que serà presidida per la proporcionalitat, ‘perquè hi siguin representades totes les veus’. Així mateix, la seva executiva ‘parlarà, sobretot, en termes econòmics i socials’. En declaracions als mitjans després de l’elecció va destacar que intentarà que ‘hi hagi una representació del partit i que sigui una direcció pensada en la societat valenciana’. El nou consell executiu s’ha d’aprovar avui al matí, abans del tancament del congrés.

Per a la nova executiva, sonen els noms de l’ex-ministra Leire Pajín i el director corporatiu de Renfe i fins divendres aspirant a la direcció del PSPV, Francesc Romeu. També tenen moltes probabilitats d’entrar a la direcció de Puig l’ex-director general de Formació Professional, Miguel Soler; l’ex-batlle de Gandia, José Manuel Orengo, i els diputats a les Corts Alfred Boix i Ana Barceló.

Puig va insistir ahir en l’aposta per ‘reconstruir’ el partit: ‘La nostra aliança és amb la societat valenciana, per teixir un projecte sòlid.’ I es va mostrar favorable a les ‘primàries universals’, ‘obertes al poble d’esquerres, a totes les persones que es declaren progressistes i simpatitzants del partit socialista’: ‘Serà una experiència a la francesa.’

També va ressaltar que ‘ara mateix la política és molt qüestionada’ i que cal ‘ajudar a superar aquest divorci entre la política i la ciutadania’. En aquest sentit, considera que caldrà veure de quina manera els ciutadans ‘poden participar més i més en la política’.

‘Ens trobem en un moment especialment crític per al País Valencià, que experimenta la pitjor crisi econòmica, política, institucional i també moral, i hem d’aixecar-lo’, ha ressaltat Puig, que pretén ‘unir el partit per unir el País Valencià’.

Segon intent de Puig 

Ximo Puig, batlle de Morella des de 1995, és periodista de formació i va entrar en política a la Generalitat com a assessor de l’ex-president socialista Joan Lerma. Ha estat elegit diputat a les Corts el 1983, el 1999, el 2003 i el 2007, i l’any passat va encapçalar la candidatura socialista a la circumscripció de Castelló a les eleccions al parlament espanyol, on és diputat.

En l’últim congrés del PSPV, el 2008, ja va disputar la secretaria general a Jorge Alarte, però l’aliança d’aquest últim amb Leire Pajín va impedir-li la victòria per tan sols vint vots. Al segon intent ho ha aconseguit aprofitant el malestar de la base amb la direcció actual (que ha obtingut aquests últims tres anys i mig els pitjors resultats del PSPV) i també aplegant al voltant seu perfils molt diversos del socialisme, especialment del lermisme històric. Ahir també va rebre el suport de l’entorn de Leire Pajín i de Francesc Romeu, que volia optar a la secretaria general, però no va aconseguir presentar el mínim del 20% d’avals.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any