Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  28.11.2011  08:23

La UNESCO declara la Muixeranga patrimoni de la Humanitat

La UNESCO ha atorgat aquesta matinada passada la distinció a les festes d'Algemesí

Men?ame
 

La Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí ha estat declarada aquesta matinada passada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Tal és la decisió que ha pres el Comitè Intergovernamental de la UNESCO, reunit a Bali, que ha destacat el valor cultural de la festa i la transmissió que se n'ha fet generació rere generació. La Festa, que té l'origen en el segle XIII, se celebra cada 7 i 8 de setembre, i inclou peces teatrals, processos i balls, entre les quals hi ha la Muixeranga.

Des de la transició democràtica, però, el so de la Muixaranga ha estat considerat a més com l'himne no oficial del País Valencià.

Les festes de la Mare de Déu de la Salut tenen lloc a Algemesí (la Ribera) el set i el vuit de setembre de cada any. Molta gent considera les figures de la Muixeranga l'antecendent dels castells (que també han estat declarats patrimoni de la humanitat) però hi ha coincidència entre els experts en el fet que tenen un origen comú en les moixigangues però no són l'una origen dels altres.

A diferència dels castells, la Muixeranga manté la representació plàstica religiosa i l'alçada no és el més important. 

El conjunt de les festes de la Mare de Déu de la Salut, que és el que ha estat nomenat Patrimoni Immaterial de la Humanitat, conté altres danses antigues. Junt a la Muixeranga, la peça clau i més important, destaquen els tornejants, els batonets, la carxofa o els pastorets.