Acaba el termini per a les al·legacions a la planta de tractament de residus animals

  • S’anuncien mobilitzacions ciutadanes i l’oposició institucional de diversos ajuntaments a la instal·lació

VilaWeb
Redacció
22.11.2011 - 19:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si dijous la reunió convocada amb urgència per a informar sobre la instal·lació d’una planta de tractament de residus a la Pobla del Duc es va fer en aquest mateix municipi, divendres se’n va fer una altra a Otos. Les presses estan justificades perquè aquest dimecres 23 de novembre acaba el termini per a presentar al·legacions al projecte que ha despertat una gran intranquil·litat.

Divendres van participar en la reunió els acaldes de Carrícola, Bèlgida, Beniatjar, la Pobla del Duc i Otos, a més de representants de diverses entitats i veïns, molestos per ‘l’opacitat amb què s’ha dut el procés’ i preocupats per les possibles nefastes conseqüències negatives que pot tindre el projecte per al medi ambient, l’agricultura i el turisme de la zona.

De l’acte en va eixir un acord per a iniciar mesures d’oposició i protesta, tant institucionals com ciutadanes, més enllà de la presentació d’al·legacions a la Conselleria d’Urbanisme, Territori i Habitatge, i que es concretaran més avant.

Aquest mateix dilluns va tindre lloc una altra reunió, de nou a la Pobla del Duc, a què van assistir les alcadesses del Ràfol de Salem i de Beniatjar, i els alcaldes de Bèlgida, Otos i la Pobla. L’alcaldessa de Carrícola va excusar l’absència però va mostrar el seu suport. En aquesta trobada, des de l’Ajuntament de la Pobla del Duc es va desmentir que el municipi rebria un milió d’euros en cas de construir-se la planta, i es va clarificar que els llocs de treball que es crearien són 5, no 15 com es deia, i a més d’alta qualificació.

En un primer recompte, es van calcular en més de 2.000 les al·legacions que arribaran a Conselleria, ja que des d’Otos se n’han presentat més de 600, i la Pobla en presentarà dimecres 1.100, a les que cal afegir les 400 de Bèlgida i les que veïns particulars han dut al PROP pel seu compte.

La planta de tractament de residus animals que es projecta instal·lar a la Pobla del Duc es dedicarà a la transformació de subproductes d’animals morts de categoria 1 (la de major perillositat de les existents). Les empreses Grasas Valencianas SL i SIG Renovables van adquirir un terreny de 24.000 m2 a l’extrem sud del terme municipal de la Pobla del Duc, entre la carretera CV-60 i el riu Missena, a menys de 100 metres de distància de la llera. A hores d’ara ja hi ha efectuats moviments de terreny, i també nombrosos tràmits burocràtics agilitzats per l’ex-alcalde Natalio Navarro poc abans de les eleccions del maig passat.

Segons han informat des de l’Ajutament d’Otos, la indústria es dedicaria  a tractar els cadàvers d’animals provinents de safaris, granges i laboratoris, animals amb encefalopaties espongiformes, animals sospitosos de malalties transmissibles a humans, derivats d’animals amb substàncies prohibides, materials d’origen animal procedents de depuració d’aigües residuals de plantes de risc específic, residus de cuina de mitjans de transport internacional, etc. El producte resultat del tractament es traslladaria posteriorment a una altra planta. Amb tot, el projecte preveu que, a mig termini, acabe fent-s’hi el tractament integral dels residus, incloent-hi la incineració.

Enllaços
Array
Array
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any