04.11.2011 - 09:21
L’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell va ser l’espai de presentació del segon número de Mascançà, Revista d’Estudis del Pla d’Urgell. Del sumari destaca un document que reuneix per primera vegada una sèrie d’entrevistes, textos,… relacionats amb M.M. Marçal, alguns d’ells poc coneguts. També sobresurt un treball sobre Joan Solà coincidint amb el primer aniversari del seu traspàs.
Un tercer punt a remarcar és la presència de treballs que tenen la base en el Premi Comarcal de Treballs de Recerca i que es mantindran en properes edicions.
En la presentació hi van participar els representants de les tres entitats que fan possible la revista Mascançà. Daniel Villarrúbias, director de l’Arxiu Comarcal, Francesc Fabregat, president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell i en nom de l’Institut d’Estudis Comarcal Pla d’Urgell (IEPCU), i Josep Camps, del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, que va fer la presentació del contingut de la revista.
Tant Villarrubies com Fabregat van destacar la importància de disposar d’una publicació com Mascançà i van mantenir el compromís de col·laboració. Com anècdota, Fabregat va comentar la satisfacció personal de veure un treball dedicat a les Completes de Bellvís, d’on és alcalde i que l’autora sigui la seva filla (tot puntualitzant que se li havia proposat de fer abans de que ell fos president comarcal).
Tot just aquest treball presentat per Gemma Fabregat, juntament amb “Cançons dels avis del Pla d’Urgell” d’Arnau Vilaró i “La transició al Pla d’Urgell” de Lluís Palau surten d’estudis guardonats en el seu dia en els Premis Comarcals de Treballs de Recerca. De fet Josep Camps va dir que en properes edicions es mantindrà aquesta oportunitat de publicar treballs de joves estudiants del Pla.
M.M.Marçal
Un dels treballs que va destacar Camps és el recull d’entrevistes, textos,… “mai aplegats en cap revista i que no es troben a internet” sobre i de Maria Mercè Marçal. Segons els autors (el mateix Camps i M.Teresa Pallàs) el recull omple una part poc tractada de la seva bibliografia com és “el de la recepció de l’obra”.
Pel que fa al conjunt de la revista, Camps ho va considerar com “una miscel·lània” on es toquen diferents temes com el naixement de la comarca del Pla d’Urgell (Francesc Foguet), la figura de Sant Isidor de Mollerussa (Joan Yeguas), el poalenc Antoni Puig Minguell (Esteve Mestre i Ton Solé), el republicanisme de finals del XIX i el primer terç del XX, a Mollerussa (Jordi Soldevila), el còlera al Palau d’Anglesola (Sebastià Garralón), el sindicalisme farmacèutic del 1920 al Pla d’Urgell (Ramon M. Guiu), les lliçons de sintaxi i de vida de Joan Solà (M.Roser Trilla) a més dels quatre ja esmentats.
Ressenyes
Un altre apartat que va considerar Camps que ha de tenir una revista científica és el de les ressenyes de llibres en aquest cas d’autors del Pla d’Urgell o que d’obres relacionades amb la comarca. En aquest número Josep Gelonch ressenya “L’alcalde de Cervera afusellat. Domènec Puigredon (1874-1939). El republicanisme cerverí: de la Restauració a la República” de Jordi Soldevila. Bernat Huguet ho fa amb “El club dels perfectes” de Carles Porta i amb “La raó trobada” de Francesc Pascual. Per últim Josep Camps ressenya “Escrits del Pla d’Urgell. Dietaris, correspondència i documents (1650-1950)” d’Esteve Mestre i Ton Solé.
Jornades
Durant la presentació Camps va considerar la revista com un “pont entre els investigadors i el públic que estigui més interessat en l’entorn més proper”. També va aprofitar per anunciar la celebració de les Segones Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell a celebra el 26 de novembre a Miralcamp.
Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.