Notícies

Dissabte  24.09.2011  18:32

Milers de persones es manifesten a Bilbao contra la sentència del cas Bateragune

Al final de la marxa s'ha llegit una carta escrita per Arnaldo Otegi des de la presó

Men?ame
 

Milers de manifestants han omplert els carrers de Bilbao en la protesta convocada per partits, sindicats i entitats socials per a mostrar l'oposició a la condemna (sentència, en pdf) als encausats pel cas Bateragune. Amb el lema 'No més judicis, no més condemnes. Solucions democràtiques ara', la marxa ha arribat una setmana després de fer-se pública la sentència de l'Audiència espanyola, que condemna a presó per pertinença a banda armada Arnaldo Otegi i quatre dirigents abertzales més, i just després de l'anunci del col·lectiu de presoners polítics bascos d'apostar per l'Acord de Gernika en favor de la pau.

Bildu, Aralar, la plataforma pacifista Lokarri i els sindicats nacionalistes bascos havien fet una crida a participar en la manifestació d'avui, que ha començat a dos quarts de sis de la tarda. Tots consideren que la condemna del tribunal és injusta i que suposa una trava per al procés de pau al País Basc. Al final s'ha llegit una carta d'Arnaldo Otegi des de la presó on l'ex-portaveu de Batasuna, en nom de tots els condemnats, ha denunciat l'existència d'una agenda que té per 'únic objectiu impedir la pau' i que es materialitzin 'més passos irreversibles'. 'Amb les detencions de fa dos anys buscaven impedir que el canvi d'estratègia a l'esquerra abertzale es fes de manera cohesionada i ordenada. Avui, amb aquesta dura sentència, només busquen un objectiu: mirar d'impedir que aquestes setmanes i mesos vinents fem passos que d'acord amb la nova estratègia adoptada afermin el nou escenari a Euskal Herria de manera irreversible i definitiva.'

Sentència

L'Audiència espanyola va condemnar el dirigent Arnaldo Otegi i l'ex-secretari general del sindicat LAB, Rafa Díez Usabiaga, a deu anys de presó per pertinença a banda armada en condició de dirigents. Díez era l'únic dels condemnats que no es trobava empresonat en el moment de dictar sentència, però dilluns l'Audiència va decidir d'enviar-lo també a la presó. Als altres tres dirigents independentsites, Miren Zabaleta, Sonia Jacinto i Arkaitz Rodríguez, el tribunal va condemnar-los a vuit anys de presó.

La condemna pel cas Bateragune ha comportat una mostra de rebuig i decepció d'una gran part dels partits i la societat basca, que aquesta setmana ja s'ha mobilitzat contra l'empresonament dels dirigents independentistes.

Els presoners s'afegeixen a l'Acord de Gernika

Paral·lelament, el Col·lectiu de Presoners Polítics Bascos (EPPK) va enviar ahir un comunicat als diaris Gara i Berria per a anunciar que s'afegeix a l'Acord de Gernika (vídeo), signat per desenes de forces polítiques, sindicats i socials basques demà farà un any per a impulsar un escenari de pau i de solucions per al País Basc.

El desembre de l'any passat, el col·lectiu de presoners ja va mostrar l'aposta pel procés democràtic perquè es basa en 'reflexions profundes, debats amplis i decisions polítiques'. El col·lectiu diu ara que l'Acord de Gernika s'ha convertit en la referència per a la construcció d'un escenari democràtic.

'Per sobre dels límits i els obstacles dels estats que ens tenen captius, l'EPPK manifesta el compromís ferm per a impulsar  en el procés democràtic', es diu al comunicat.

Men?ame