La defensa de la llengua protagonitza la Diada

  • Entitats i partits fan una crida a plantar cara als atacs a la immersió lingüística

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest Onze de Setembre ha estat marcat indubtablement per l’atac a la immersió lingüística, i pràcticament tots els partits han fet una crida a defensar la llengua. També hi ha hagut una crítica general a la reforma constitucional i a la nova limitació de l’autonomia que implica. Tot això va impregnar tant l’acte institucional, amb el discurs de Màrius Serra que va arrencar crits d’independència, com la manifestació de la tarda, que fou multitudinària.

A primera hira una de les veus més clares fou la de la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, que va estar acompanyada durant la Diada del president d’Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, i del de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu. Casals va dir: ‘Estem junts per defensar la llengua catalana, que és un element de cohesió i d’igualtat d’oportunitats per als nostres joves’. A més, va fer una crida a participar a les concentracions d’avui al vespre davant dels ajuntaments per protestar contra la resolució del TSJC.

Els partits polítics es van afegir de seguida a la defensa de la immersió lingüística. El president de la Generalitat, Artur Mas, que ja s’hi havia referit en el discurs institucional de la Diada, va reblar: ‘La nostra llengua la defensarem per tot arreu i amb tots els mitjans’. 

El conseller d’Interior, Felip Puig va anar més enllà i va dir: ‘Amb la sentència del Constitucional, amb les sentències del Suprem que amenacen el nostre model d’immersió lingüística i de convivència educativa crec que estem davant d’un nou intent de Decret de Nova Planta’.

També el PSC va defensar la immersió; el president dels socialistes catalans, Isidre Molas, va explicar que ‘cada any té elements reivindicatius perquè cada any hi ha elements comuns de protesta, i cada any hi ha elements que marquen el moment polític del país. Aquest any, el debat sobre el sistema educatiu i la llengua adquireix un aspecte més rellevant’.

El president d’ERC, Joan Puigcercós, va agafar una posició crítica amb CiU, a qui va dir que deixi de buscar el PP “de nit” mentre “de dia” diu que va contra la convivència atacant el català. Puigcercós va reclamar a CiU que “digui clar que amb el PP poca cosa es pot fer”. I va recordar al govern que té més possibilitats de pacte més enllà del PP, també per tirar endavant els pressupostos.

Per la seva part, el secretari general d’ICV, Joan Herrera, va acusar CiU de permetre que el PP tingués un paper central en la política catalana.

El diputat de Solidaritat Alfons López Tena va dir que esperava que aquesta fos una de les últimes diades en què Catalunya continués ‘sotmesa, robada, esquilmada i insultada per Espanya’. Dit això, va lamentar que Mas s’adonés ara ‘del que tothom s’havia adonat ja’ sobre l’estat espanyol, i ha recordat que ja l’any 1980, el TC va dir que la Constitució no era el resultat de cap pacte, sinó un “acte sobirà del poble espanyol que s’imposa a tothom”. “Amb 31 anys de retard, ja és hora que s’assabentés de què va Espanya”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any