Les Marxes de Torxes, l’escalfament de la Diada

  • Milers de ciutadans van desfilar ahir pels carrers d'una seixantena de municipis · Es van començar a convocar a Vilafranca del Penedès fa nou anys

VilaWeb
Redacció
11.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de torxes van il·luminar els carrers més cèntrics d’una seixantena de municipis del Principat la vigília de l’Onze de Setembre a l’anomenada Marxa de Torxes. La de Vilafranca del Penedès, la més veterana amb nou anys, va aplegar unes tres mil persones, que van acompanyar els diables, els castellers i falcons pels carrers de la vila.

A Vilafranca, on cada any creix l’assistència a la marxa, la marxa va començar amb una actuació dels Falcons (22.30) dels Diables de Vilafranca i dels Diables i Bruixes del Riberal. Del parlament, al final del recorregut se’n va encarregar el sociòleg Salvador Cardús.

Entre la seixantena de municipis on també s’han fet marxes enguany (una vintena més que no el 2010), cal esmentar Badalona, Berga, Blanes, Calella, Cornellà, Esplugues de Llobregat, Figueres, la Seu d’Urgell, Lleida, Manresa, Mataró, Mollerussa, Reus, Rubí, Salt, Sant Boi de Llobregat, Sitges, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilanova i la Geltrú. En algunes ciutats, val a dir, la marxa es fa uns quants dies abans. És el cas de Terrassa, que la va celebrar el 4 de setembre (vídeo).

La Marxa de Torxes es va començar a fer fa nou anys a Vilafranca, amb final al monument a Lluís Companys, com a acte tant per a aglutinar tot l’independentisme de la comarca, sense banderes partidistes, com per a omplir el buit d’actes polítics reivindicatius a la ciutat l’Onze de Setembre. Posteriorment, el model s’ha estès a molts municipis catalans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any