Notícies

Dimecres  07.09.2011  09:40

Mas: 'El sistema d'immersió lingüística no canviarà'

'Porten segles tocant-nos els nassos amb el català', es queixa el president · El govern presenta el recurs a la sentència del TSJC

Men?ame
 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat avui que el govern no pensa canviar de cap de les maneres el sistema d'immersió arran de la interlocutòria del TSJC. 'No canviarà el sistema de normalització ni el sistema d'immersió a Catalunya, tret del dia que les majories socials i polítiques siguin absolutament diferents de les d'ara', ha dit a RAC-1. 'Un jutge no es pot carregar la llei d'educació perquè no està recorreguda', ha afegit Mas.

'Qui toca els nassos als espanyols amb el castellà i als francesos amb el francès? Per què ens han de tocar els nassos amb el nostre idioma? Porten segles tocant-nos els nassos amb el català', s'ha queixat Mas.

El portaveu del govern, Francesc Homs, va dir que el sistema d'immersió continuaria 'peti qui peti'. I va dir que hi havia 'raons democràtiques, jurídiques i pedagògiques de pes per pensar que la immersió lingüística ha de continuar garantida'. 'Tots els problemes que puguin venir els entomarà el departament i no els traslladarem a la comunitat educativa', va afegir Homs.

Els ajuntaments s'afegeixen a la mobilització en defensa de la immersió

La crida de la plataforma Somescola.cat a tots els ajuntaments perquè aprovin la moció proposada per la plataforma mateixa en defensa del model d'immersió lingüística ja té la primera tanda de respostes. En paraules del batlle de Barcelona, Xavier Trias, l'ajuntament 'no permetrà l'alteració del model lingüístic vigent a l'escola per posicions intransigents i minoritàries', segons que va proclamar ahir. I alguns municipis ja han aprovat mocions contra la sentència del TSJC.

En una declaració institucional (vídeo), Trias va mostrar el seu 'total desacord amb la decisió del TSJC' i va assegurar que donarà tot el suport a les accions que emprengui el govern de la Generalitat. Va fer una crida a les entitats a mobilitzar-se en defensa del model, un sistema que 'ha estat clau en la cohesió social del país'. 'L'Ajuntament de Barcelona, a través del Consorci d'Educació, garantirà la continuïtat del sistema lingüístic en el conjunt de les escoles de la ciutat i no permetrà l'alteració del model pedagògic', va afirmar.

Xavier Trias va anunciar que aprovaria la moció presentada per Jordi Portabella (ERC) en defensa del model d'immersió. L'Ajuntament de Barcelona, però, no serà el primer d'aprovar les mocions proposades per Somescola.cat. L'Ajuntament de Peramola (Alt Urgell) també va ser dels primers a aprovar la moció, ahir, en un ple extraordinari.

D'altres municipis ja han anunciat que debatran la moció i la sotmetran a votació en els pròxims plens. És el cas de Girona, Tarragona, Terrassa, Tàrrega, Roses, Cabrils i Olesa de Montserrat, entre més.

Men?ame