Notícies

Dilluns  27.06.2011  20:01

La Serra de Tramuntana, Patrimoni Mundial de la Humanitat

La candidatura fou presentada el febrer de l'any passat

Men?ame
 

El paratge natural de la Serra de Tramuntana de Mallorca ha estat declarat avui patrimoni mundial de la Humanitat per la UNESCO. El comitè del Patrimoni Mundial, que ha comunicat avui la decisió, examina fins al pròxim 29 de juny a París les 35 candidatures de llocs naturals, culturals i mixtos que aspiren a ser patrimoni de la Humanitat.

La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, ha qualificat la decisió de 'gran notícia' des d'una òptica tant mediambiental, com cultural i turística, que pot propiciar un turisme de qualitat a l'illa. Per la seva banda, l'ex-presidenta del Consell Francina Armengol s'ha declarat emocionada i ha dit que es tracta d'un èxit col·lectiu que s'ha aconseguit mercès a un treball magnífic' del govern sortint. La declaració serà, segons Armengol, un 'segell de qualitat' perquè la Serra sigui coneguda internacionalment.

La candidatura de la Serra de Tramuntana es va fer efectiva el febrer del 2010 amb el lliurament de la documentació requerida a la UNESCO, a París, que va validar la documentació rebuda i va confirmar la candidatura de la Serra. Vegeu aquest vídeo promocional que va fer el mateix Consell pocs mesos abans d'oficialitzar la candidatura.

Entre els principals atributs de la Serra, el dossier de la candidatura en destacava la diversitat en la vegetació i la fauna i, sobretot, l'excel·lent conservació de les petjades deixades per les diverses civilitzacions que van transitar per les seves més de trenta mil hectàrees. A banda, també la UNESCO n'ha valorat l'agricultura mil·lenària, que 'ha transformat el terreny i mostra una xarxa articulada de mecanismes de gestió de l'aigua entre les diferents parcel·les que és d'origen feudal'.

La UNESCO també ha reconegut els poblats antics del nord de Síria, els llocs culturals d'Al Ain i els oasis dels Emirats Àrabs Units, el jardí persa a Iran, els Alps i la mesquita de Selimiye, a Turquia.