Mas: ‘Avui s’han traspassat les línies vermelles’

  • Demana que es comprengui l'ús de la força per part de la policia per garantir el funcionament del parlament · Els indignats aproven en assemblea marxar del Parlament i convoquen una concentració a les sis a la plaça de Sant Jaume

VilaWeb
Redacció
15.06.2011 - 15:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Artur Mas ha comparegut després de la lectura de la declaració institucional per condemnar el que ha passat aquest matí al Parc de la Ciutadella, fets que ha definit com a ‘caos violent’. I ha dit: ‘Avui s’han traspassat les línies vermelles. Hi ha línies que no es poden traspassar. La discrepància és una cosa, però avui no hi ha expressió de discrepàncies sinó acció de coacció i impediment de la tasca dels diputats, elegits pel poble’. Mas també ha demanat que es comprengui l’ús de la força legítim dels cossos policíacs per a garantir el funcionament del parlament, en previsió que hi hagi incidents aquest vespre a la sortida dels diputats.

Mas ha argumentat que les policies democràtiques són emparades pel sistema per poder utilitzar la força amb l’objectiu de garantir béns superiors; ‘i el funcionament de les institucions del nostre país, del Parlament, és una causa major’.

El president ha considerat ‘trist i una pena’ que els diputats d’un parlament tan antic i que ha costat tant de restablir hagin tingut tantes dificultats per accedir a la cambra per culpa de la ‘violència clara i descarada’ d’un grup de manifestants. ‘Això és trist i s’ha de combatre’, ha dit.

Oriol Pujol: ‘La normalitat democràtica no serà torçada per uns pocs’

El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha afirmat que ha agraït a tota la gent que ha fet possible que la normalitat democràtica fos la tònica del dia d’avui i ha mostrat la voluntat de fer costat al Govern perquè “eviti de totes totes que es traspassin línies vermelles com s’han traspassat aquest matí”. Pujol ha mostrat el rebuig contundent per part de CiU a la violència i la coacció. Creu que es volia paralitzar la cambra i “davant la tristesa i la pena dels fets s’ha de fer notar que el ple del Parlament s’ha celebrat i se seguirà celebrant”. “La normalitat democràtica no serà torçada per uns pocs”, ha afegit.

Nadal: ‘Les institucions estan totes per damunt de les persones’

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha assegurat que “ningú no té el dret ni està legitimitat que els altres diguin també el que pensen. Ningú no es pot atribuir una representativitat que no té per negar als legítims representants del poble de Catalunya la seva pròpia representativitat”. Nadal ha recordat que “avui fa 34 anys d’unes eleccions que eren la primera porta d’un procés d’obertura cap a la democràcia”. Ha condemnat l’ús de la violència i ha reclamat la normalitat democràtica amb la que s’ha desplegat el ple del Parlament. “Aquí avui les institucions estan totes per damunt de les persones” i “van més enllà de l’agressió personal que s’hagi pogut produir a un diputat o un altra”. Ha assenyalat que “és la dignitat de tot un poble la que avui compta i afirmem aquest fet com un valor essencial de les aspiracions nacionals de Catalunya i de les aspiracions de cohesió social”.

Nadal no ha volgut valorar l’operatiu policial a les portes del Parc de la Ciutadella ni en comparar-ho amb altres que hi ha hagut recentment. Així mateix, ha volgut subscriure les paraules del president Mas “en el sentit de que la legitimitat dels cossos i forces de seguretat en l’ús de la força quan convé i en defensa de les llibertats és un fet constatable a totes les democràcies del món”.

Sánchez-Camacho: ‘Han traspassat les línies vermelles’

La presidenta del PP, Alícia Sánchez Camacho, considera que aquest dimecres el moviment dels ‘indignats’ ha “traspassat les línies vermelles de la democràcia” i ha tingut un “punt d’inflexió”, ja que, el que segons ella va començar com un moviment “pacífic, democràtic, cívic”, aquest matí s’ha mostrat “agressiu, violent”. Camacho ha recordat que milers de persones n’han “coaccionat” milions, perquè s’ha intentat impedir als representants polítics democràtics que exercissin la seva responsabilitat. Camacho ha lamentat que per primer cop en 31 anys de democràcia un parlament autonòmic estigui “assetjat de facto” perquè els seus membres no en poden sortir.

Per això, després de donar suport als Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana per la seva feina, ha demanat la màxima “contundència” per restablir la llei.

Herrera: ‘No es pot assumir ni acceptar’

El secretari general d’ICV i líder del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, ha condemnat que no tots els diputats han pogut estar en l’inici del debat de pressupostos i l’intent d’impossibilitar la celebració d’un ple al Parlament. “Sabem de la indignació i que el malestar i la indignació estan al carrer, però condemnem les agressions a diputats”, ha apuntat. Herrera ha dit que “el rebuig a les retallades és expressar alternatives i teixir aliances, però no impedir el debat parlamentari”. En aquest sentit, ha assegurat que s’han “superat determinades línies vermelles que no es poden assumir ni acceptar”.

El dirigent ecosocialista ha ressaltat que tindrien molt a parlar sobre el dispositiu, però que no volien fer avui cap valorar ni entrar en el fons d’aquest. Herrera ha assegurat que el moviment d’avui no és només expressió del 15-M, sinó una altra cosa. “La indignació es manifesta de diferents maneres i s’han de construir alternatives perquè ens retallen les vides, però així no es construeix. Així es fa més difícil la construcció d’alternatives i es fa més difícil aturar les retallades”.

Puigcercós demana reflexió al moviment

El president d’ERC, Joan Puigcercós, considera que tothom haurà fracassat si no es fa compatible la democràcia parlamentària amb la participativa. Puigcercós ha volgut distingir entre els violents i la resta d”indignats, ja que moltes de les seves reivindicacions poden fins i tot ser compartides pels republicans, però no han de traspassar “línies violentes”. Per això, ha demanat “reflexió” a les persones i entitats que han participat en el moviment per no caure en les agressions als diputats.

López Tena: ‘Que no es trepitgin els drets democràtics’

Per la seva part, el diputat de Solidaritat Alfons López Tena ha fet una crida al poble de Catalunya perquè “reaccioni i no es deixi trepitjar els seus drets democràtics”. De fet, ha manifestat que ara no és una qüestió de govern sinó de democràcia. “Ha de ser el poble qui digui prou a una sèrie de gent que ha passat el llindar de la defensa de determinades postures”, ha ressaltat. Ha indicat que no hi pot haver coacció ni violència. López Tena no ha volgut respondre preguntes en castellà perquè totes les persones que l’han insultat a les portes del Parc de Ciutadella ho han fet en castellà. “L’única llengua que s’utilitzava per totes les persones que ens han rodejat era la llengua espanyola i la primera cosa era preguntar-nos d’on ha vingut aquesta gent”, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any