Contundent majoria absoluta de Demòcrates per Andorra, que arracona Bartumeu

  • La coalició d'Antoni Martí guanya 20 membres del consell de 28, més 2 dels socis d'Unió Laurediana · El Partit Socialdemòcrata passa de 14 consellers a 6

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els Demòcrates per Andorra (DC), capitanejats per Antoni Martí, van arraconar ahir el Partit Socialdemòcrata (PS) de l’actual president, Jaume Bartumeu, per majoria absoluta amb 20 consellers, en unes eleccions que també van deixar fora els candidats d’Andorra pel Canvi (ApC). Tan sols Unió Laurediana, sòcia de DA a Sant Julià de Lòria, va aconseguir de trencar el bipartidisme amb els 2 consellers de la parròquia. El PS té ara 6 membres al Consell General.

Demòcrates per Andorra va obtenir el 55,15% de vots a la llista general, pel 34,80% del Partit Socialdemòcrata. Andorrans pel Canvi es va endur el 6,71% dels vots i els Verds, el 3,35%, i van quedar fora del consell general. A nivell parroquial, DA es va imposar a totes les circumscripcions, excepte a Sant Julià de Lòria, on els seus socis de la Unió Laurediana també van guanyar. Per tant, els catorze consellers en joc a les parròquies van anar a parar a les files d’Antoni Martí.

El gran guanyador d’aquestes eleccions, Antoni Martí (DA), va dir que ‘la victòria serà encara més àmplia amb la voluntat de diàleg amb el poble d’Andorra’. Martí va dir que la seva voluntat és fer ‘un canvi tranquil’ i que la formació és conscient del moment que viu el país. Martí va afegir que ‘estarem a l’alçada de les expectatives que té la ciutadania’. Martí va estendre la mà al PS: ‘De la mateixa manera que la nostra victòria ha estat àmplia, ho serà també la nostra voluntat de diàleg, no solament a nivell polític sinó també amb la societat civil andorrana’.

Martí va reconèixer que ‘el país té urgències nacionals, com les relacions amb Europa. I Andorra no s’ho ha de mirar amb por, però si amb respecte, per això crearem una taula permanent de diàleg amb Europa’.

En la compareixença posterior a l’escrutini el president sortint, Jaume Bartumeu, va dir: ‘El PS té prou entitat per a superar un resultat advers i de càstig com el que acabem de rebre.’ Va felicitar públicament Martí per la victòria, després d’haver-ho fet personalment per telèfon. De totes maneres, va puntualitzar: ‘Si haguéssim convocat eleccions després de tombar el primer pressupost, segurament que el resultat hauria estat un altre… I governar en temps de crisi, i a més fent una transició d’un model econòmic, no és fàcil.’

El resultat és d’un nou govern liberal i conservador després de dos anys d’estancament durant el mandat del socialdemòcrata Jaume Bartumeu. Els col·legis van tancar a les set de la tarda després d’una jornada sense incidents. La participació va ser del 74,14%, la més baixa des del referèndum constitucional. Ni els Verds, presidits, novament, per Isabel Lozano, ni Andorra pel Canvi (ApC), amb Eusebi Nomen al davant, no van aconseguir representació a la cambra legislativa andorrana.

Dels vint-i-vuit consellers generals de la cambra legislativa andorrana, la meitat, catorze, s’elegeixen mitjançant un sistema proporcional de votació d’unes llistes nacionals; els altres catorze surten de la votació que es fa a cada una de les set parròquies andorranes per un sistema majoritari de votació, a raó de dos consellers generals per parròquia. En aquest vídeo us expliquem el procés electoral andorrà i què facilita el bipartidisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any