Mohamed VI anuncia una reforma de la constitució del Marroc que retallarà els seus poders

  • Reconeixerà l'amazic com a llengua de l'estat i descentralitzarà algunes competències · El rei marroquí va fer ahir el seu primer discurs televisat des que milers de manifestants van exigir canvis polítics

VilaWeb
Redacció
10.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El rei del Marroc, Mohamed VI, va anunciar ahir en un discurs televisat una reforma global de la constitució. La reforma retallarà els seus poders, establirà un sistema judicial independent, reconeixerà l’amazic com a llengua de l’estat, ‘acreixerà el paper de les regions’, del parlament, dels partits polítics i del primer ministre com a cap de l’executiu.

El primer ministre era fins ara nomenat pel rei; amb la reforma, serà el candidat del partit més votat. Mohamed VI va prometre també que constituiria un comitè encarregat de fer propostes de reforma, que li haurien de presentar durant el mes de juny, i que la proposta de reforma de la constitució seria sotmesa a referèndum.

Les promeses de reforma del monarca responen al clam de milers de marroquins de més justícia social i de limitar el poder del rei.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any