Caos a Líbia

  • Els morts serien ja deu mil, segons un membre del TPI citat per al-Arabiya · Els opositors ja controlen el nord-est del país · L'exèrcit torna a bombardejar Trípoli · Itàlia xifra en més d'un miler els morts i alerta d'un èxode massiu · S'excaven fosses comunes a les platges

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.02.2011 - 18:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Líbia viu una situació de guerra civil. L’exèrcit ha tornat a bombardejar els carrers de Trípoli i segons diverses fonts el règim ha perdut el control de la regió del nord-est del país. De fet, el dimitit ministre de Justícia ha dit avui que la zona oriental del país  ‘ha estat alliberada totalment del control de Gaddafi i és en poder del revolucionaris’. La majoria de ciutats viuen en aquests moments immerses en el caos i ja s’han començat a excavar fosses comunes a les platges. El membre libi del Tribunal Penal Internacional, Saied al-Shanuka, la repressió ha fet uns deu mil morts i cinquanta mil ferits, segons informa la televisió al-Arabiya.

 

Creix la pressió internacional

Mentrestant, la comunitat internacional continua pressionant el govern de Gaddafi perquè aturi la violència contra els manifestants que demanen la democràcia. Aquest matí el ministre d’Afers Estrangers italià, Franco Frattini, ha dit que el seu govern estima que hi podria haver hagut més de mil morts i ha alertat d’un èxode massiu de libis a les costes europees, en cas que la situació empitjori ‘i encara més quan Gaddafi fugi del país’. Per Frattini, més de tres-cents mils libis fugiran els pròxims dies cap a les costes del nord del mediterrani i cap a Egipte.

Diversos països europeus es reuneixen avui a Roma per a analitzar el conflicte libi i per a pactar mesures per a l’acolliment de milers de libis en els pròxims dies, en cas que efectivament hi hagi un èxode. D’altra banda ahir la Lliga Àrab va expulsar ahir  Líbia per la repressió a la població civil i l consell de seguretat de l’ONU, per la seva part, va condemnar la violència contra els manifestants i va recordar a les autoritats l’obligació de respectar els drets humans, però no ha aprovat cap sanció.

I si la secretària d’estat dels EUA, Hillary Clinton, ha amenaçat de sancionar el govern libi, si no posa fi a la repressió, l’alta representant de la Política Exterior de la Unió Europea, Catherine Ashton, ha anunciat la suspensió de la negociació de l’acord comercial amb Líbia i ha condemnat enèrgicament la violència del règim.

‘Ens unim a la comunitat internacional per condemnar rotundament la violència de Líbia, oimés que pensem que el govern té la responsabilitat dels esdeveniments i que ha de prendre les mesures necessàries per a posar fi a la violència’, va dir Clinton.

Abans el portaveu de la Casa Blanca havia condemnat la violència extrema i cruel del règim libi contra els manifestants i havia dit que tenia tractes amb la comunitat internacional per tenir una sola veu sobre la situació de Líbia. A més, el senador nord-americà John Kerry va instar totes les empreses petrolíferes a suspendre immediatament les seves operacions a Líbia.

Repsol ha anunciat que havia suspès la producció de petroli i totes les operacions a Líbia ‘per la situació de violència i d’incertesa’. Repsol té prop del 4% de la seva producció de petroli, i el 3,5% de les reserves, a Líbia. Petrolieres com Eni, OMV, Total, Statoil, BP i Shell també han anunciat que evacuarien el seu personal.

El sots-secretari de l’ONU d’ Afers Polítics, Lynn Pascoe, va considerar ahir ‘perillós i preocupant’ el discurs de Muammar al-Gaddafi instant els seus seguidors a sortir al carrer contra els manifestants que no li són fidels. ‘El fet que una persona inciti a la violència contra les altres, especialment si són manifestants pacífics, és una mala cosa’, va manifestar a la seu de l’ONU de Nova York.

Quant al ministre d’Afers Estrangers del Regne Unit, William Hague, va anunciar que la marina reial britànica enviaria una fragata i un vol xàrter a Líbia.

La Lliga Àrab expulsa Líbia

La Lliga Àrab es va reunir ahir d’urgència per parlar del conflicte de Líbia i va foragitar-la, amb efecte immediat, de les seves reunions, per la repressió de Muammar al-Gaddafi contra els ciutadans que demanen canvis democràtics.

Ahir també va presentar la dimissió el representant libi a la Lliga Àrab, Abdel Moneim al-Huni, i va rompre els vincles històrics que l’unien amb Gaddafi. Abans d’anunciar la dimissió, al-Huni va criticar durament l’actuació del règim i va demanar el processament judicial internacional de les autoritats líbies.

Dimiteix el ministre d’Interior de Gaddafi

Mentrestant la situació a líbia continua essent caòtica i confusa. El ministre d’Interior libi, Abdul·là Younis, va presentar ahir la dimissió i va donar suport als manifestants que una transició democràtica. Més, va demanar a l’exèrcit que fes costat ‘al poble que es manifesta amb demandes legítimes’. Aquesta dimissió se suma a la del ministre de Justícia libi, Abdul Jalil Mustafà, que dilluns va renunciar el càrrec ‘per l’ús excessiu de la violència’ contra els manifestants. A banda, uns quants oficials de l’exèrcit ja han desertat i s’han sumat a les protestes contra Gaddafi.

Gaddafi es nega a abandonar el poder i amenaça de mort tots els qui lluitin contra les institucions líbies

Muammar al-Gaddafi va sortir ahir a la tarda a la televisió per denunciar el ‘complot de les potències internacionals dirigides pels EUA’ per a foragitar-lo del poder. Però va dir que no abandonaria el país, ans hi moriria com un màrtir: ‘Líbia serà el santuari de tots els màrtirs. No podem aturar la marxa de la revolució.’

Gaddafi es va presentar com un capitost revolucionari i va fer una crida als libis i a l’exèrcit a ‘treure les rates del carrer; si hem de fer servir la força, la farem servir’; a més, va amenaçar de sentència de mort tothom que ataqués les institucions, perquè, segons ell, els joves manifestants obeeixen ordres de fora i volen imitar els tunisians i els egipcis. De fet, abans de sortir a la TV, Gaddafi havia fet bombardar la població a Trípoli per reprimir les protestes contra el règim.

Encara que ‘els canals de televisió treballien per al diable’, ell no abandonarà el país, va proclamar, ans hi moriria com un màrtir. Perquè ell, va dir, no és el president libi, sinó ‘el capitost de la revolució’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any