Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  23.02.2011  17:43

Es multipliquen les declaracions institucionals contra el tancament de TV3

El Parlament de Catalunya aprova un text unitari, amb el suport del PP · Els ajuntaments de Castelló, Vilafranca, Sant Feliu de Llobregat, Morella, Vinaròs i Ares de Maestrat s'oposen al tancament · El govern espanyol se'n desentén, diu que 'és cosa de les comunitats' i ignora la ILP Televisió Sense Fronteres

Men?ame
 

Primer hi ha haver una potent respota de refús a la xarxa, després les manifestacions al carrer i ara diverses institucions del país ja han aprovat o ho faran en els pròxims dies declaracions o mocions que refusen el tancament de TV3 al País Valencià i que demanen el restabliment de les emissions.

Ahir els ajuntaments de Vilafranca del Penedès i Sant Feliu de Llobregat van aprovar mocions a favor de les emissions de TV3, amb els vots de tots els grups, excepte del PP (moció aprovada a Vilafranca, pdf). Dies abans ho va fer l'ajuntament d'Ares de Maestrat, en aquest cas sí, amb els vots del PP, que allà són majoria.

El Parlament de Catalunya aprova una declaració unitària

I aquest matí el Parlament de Catalunya ha aprovat amb els vots de tots els grups, inclòs el PP, una declaració unitària 'en suport a un acord entre els governs de la Generalitat valenciana i la catalana perquè tots els respectius canals de ràdio i televisió' arribin a ambdós territoris 'amb normalitat'. La declaració, signada també per totes les forces parlamentàries, diu: 'El Parlament de Catalunya expressa el seu suport a un acord entre els governs de la Generalitat valenciana i de la Generalitat catalana perquè tots els respectius canals de ràdio i televisió arribin als dos territoris amb normalitat'.

Morella i Vinaròs exigeixen el restabliment de TV3 en un manifest conjunt

Per altra banda, el batlle de Morella, Ximo Puig, i el de Vinaròs, Jordi Romeu, han criticat en un manifest conjunt l'actitud del govern valencià i reclamen el restabliment de les emissions de TV3 al País Valencià. Els dos consistoris, governats pel PSPV i fundadors de la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, consideren que el govern valencià ha actuat 'd'esquena a la ciutadania i la democràcia, atemptant contra la cultura, la llengua i, la llibertat'.

En aquest sentit, exigeixen el president Francisco Camps 'que restablisca les emissions de TV3, ja que és un problema creat únicament per ell i té una senzilla solució, establir el diàleg en els sectors afectats i que busque la reciprocitat que Catalunya, les Illes i Aragó ja han acceptat'.

El text reconeix 'la tasca de promoció de la llengua i la cultura que ha fet Acció Cultural del País Valencià al llarg de la història i que va fer possible l'arribada del senyal de TV3 a tot el territori' i fa una crida a les institucions i entitats per tal que facin arribar les seues queixes a la Generalitat Valenciana.

Els dos batlles també demanen al govern valencià 'que deixe de banda el seu atac contra TV3, Acció Cultural del País Valencià, els municipis i els ciutadans, que assumisca les responsabilitats que li pertoquen i que escolte a la ciutadania'.

A més d'aquestes, es preveuen més mocions municipals a favor de TV3 al País Valencià, com a Terrassa i a Castelló.

El PP de Castelló, a favor de TV3

Justament a Castelló, on el PP hi té majoria, els tres grups municipals (PP, PSPV i el Bloc) aprovaran demà una declaració institucional en favor de les emissions de TV3, presentada pel PSPV i el Bloc, amb el suport del PP. La declaració proposa als governs valencià i català que arribin a un acord de reciprocitat entre els canals de TVC i els de RTVV. També demana al govern espanyol que no veti la ILP Televisió Sense Fronteres i que habiliti un nou canal múltiplex per a poder rebre TV3.

Ahir el batlle de Castelló (PP), Alberto Fabra Prat, deia a Facebook que demanaria el retorn de les emissions; no pot ser, subratllava, que a hores d'ara 'es limiti la possibilitat que les persones puguin elegir el mitjà de comunicació que volem sintonitzar'. Però no era pas l'únic discrepant del PP: l'Ajuntament d'Ares del Maestrat (Alt Maestrat), també amb majoria del PP, va aprovar ahir una moció demanant que es recuperés l'emissió de TV3; i el president de la Diputació de València, Alfonso Rus, va qüestionar fa tres dies el tancament dels repetidors. Ara, tots eviten de criticar obertament els dirigents del seu partit, i acusen del tancament de TV3 el govern espanyol que no dóna el múltiplex.

El Consell no pot imposar sancions, segons la CMT

Segons un acord de la Comissió del Mercat de Telecomunicacions del 17 de febrer, les infraccions i les sancions als propietaris de repetidors només les poden imposar aquest organisme i la secretaria d'estat de telecomunicacions del govern espanyol, però no pas els governs autonòmics. La resolució (pdf), que és la resposta a una pregunta feta per l'empresa Radiodifusión Digital SL, l'ha incorporada Acció Cultural del País Valencià (ACPV) en el recurs a les sancions del Consell que va presentar al Tribunal Superior de Justícia valencià i al Tribunal Suprem.

En conseqüència, segons ACPV, la decisió del president Camps d'assetjar econòmicament a ACPV i de forçar el tancament dels repetidors no té empara legal. L'entitat confia que així ho declari també el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia, en els recursos que hi ha actualment pendents. No obstant, l'entitat descarta que aquests recursos es puguin resoldre abans d'un any.

Lamentablement, la norma aprovada i utilitzada per la la Generalitat, malgrat que genera un conflicte de competències, encara està en vigor, i per tant impedeix que ACPV pugui reobrir els repetidors sense exposar-se a la imposició de noves multes, que només serien retirades després d’un llarg i costós procés legal. I igualment continuen sent plenament executives i exigibles les multes ja imposades que sumen 600.000€, a les quals cal afegir els interessos, i que s'han d’abonar aquest proper 20 de març.

Camps i Mas es reuniran el 20 d'abril

El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, rebrà el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, el dia 20 d'abril a València. Segons que va explicar ahir el portaveu català, Francesc Homs, la reunió servirà principalment per parlar de les relacions entre País Valencià i Catalunya i l'interès compartit pel corredor mediterrani, 'una opció estratègica que ens interessa molt a tots'. Però també s'hi parlarà del tancament de TV3 al País Valencià.

'Ja hem lamentat els fets i farem tot allò que sigui al nostre abast per recuperar l'emissió de TV3 al País Valencià', va dir Homs, que va contrastar aquesta situació amb la que hi ha entre les Illes Balears i Catalunya.

De totes maneres, la reciprocitat no és completa, perquè a les Illes no reben el senyal de TV3, sinó el de la seva versió internacional, el TV3cat. En tot cas, Homs va anunciar que d'ací a pocs dies hi hauria una reunió de la comissió de seguiment dels espais de reciprocitat entre les Illes i el Principat i que el govern balear tenia intenció de fer arribar a les Illes el nou canal Esport3.

Men?ame