Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  08.02.2011  18:41

Autor/s: Josep Casulleras Nualart

Es manté el viatge del congrés a Guinea malgrat les crítiques dels partits

Fonts del congrés diuen que respon a una invitació del govern Guineà i que s'aprofitarà per parlar dels interessos econòmics d'empreses espanyoles · Duran i Lleida hi anirà i el Arístegui (PP) també

Men?ame
 

Fonts del congrés espanyol han confirmat a VilaWeb que demà dimecres es farà el viatge institucional d'una delegació del congrés espanyol a la Guinea Equatorial, malgrat les crítiques dels partits. El motiu del viatge, que inclou una entrevista amb el dictador Obiang, encara no s'ha explicat als grups del congrés, que qüestionen la visita a un règim dictatorial. El que sí han explicat les mateixes fonts és que el viatge respon a una invitació del govern guineà feta a l'octubre i que la delegació del congrés té previst de parlar amb l'executiu del dictador Obiang dels interessos d'empreses espanyoles instal·lades al país. Respecte la publicació del dossier 2011 (pdf) de Human Rights Watch, que insisteix en la pobresa i la repressió vigent a la Guinea Equatorial, les mateixes fonts han dit desconèixer si aquesta qüestió seria tractada a la trobada.

Pel que fa als membres de la delegació que emprendran demà el viatge, Josep Antoni Duran i Lleida (CiU) i Gustavo de Arístegui (PP) han confirmat la seva presència, mentre el representant del PNB, Josu Erkoreka, no hi anirà. L'explicació oficial de la negativa d'Erkoreka és que acaba de tornar d'un viatge als Estats Units i que s'estima més de no anar a Guinea. Però la setmana passada el PNB ja va expressar reserves sobre la conveniència del viatge. El substituirà, molt probablement, l'Àlex Sáez, un dels diputats adscrits del grup socialista a la comissió d'Afers Estrangers. La delegació serà presidida pel president del congrés, José Bono. Els grups minoritaris consideren vergonyosa la visita al règim d'Obiang.

'Rentar la cara d'un règim corrupte'

Una de les veus més crítiques del viatge és la del portaveu parlamentari d'IU, Gaspar Llamazares: 'Amb activitats d'aquesta mena fa l'efecte que des d'alguna instància de més enllà del congrés hi ha la pretensió d'aprofitar la diplomàcia parlamentària per legitimar un dictador com Obiang i per rentar la cara d'un règim corrupte, però amb qui sembla que tothom té interès a fer negocis comercials'.

José Bono tan solament ha informat del viatge els membres de la mesa, del PSOE, el PP, CiU i el PNB, però no els integrants de la comissió d'Afers Estrangers. I, per aquest costat, hi ha qui se n'ha queixat: el diputat d'Esquerra Joan Tardà. En unes declaracions a VilaWeb, deia: 'No en sabem res ni hem estat convidats a dir-hi la nostra. És evident que ens hauran de donar alguna informació, i per això faré preguntes al congrés, per saber què en diuen.' També recorda que el 2006 els diputats d'Esquerra, del PNB i d'IU es van plantar per evitar que Obiang trepitgés el congrés en una visita que va fer a Madrid de bracet del govern espanyol i del president del PP, Mariano Rajoy. Finalment, l'entrevista es va fer en un hotel. 'I ara de sobte ens assabentem d'això', s'exclama Tardà, que considera vergonyosa la presència de Duran i Lleida en aquesta delegació.

La posició de Duran

Duran i Lleida, que forma part de la delegació com a president de la comissió d'Afers Estrangers, no s'ha definit sobre el viatge, perquè considera que correspon al congrés de parlar-ne i d'informar-ne. Però diumenge sí que hi va haver una consideració de Duran sobre la Guinea: el president de CiU al congrés va demanar al govern espanyol que indemnitzés els espanyols que residien a la Guinea abans d'independitzar-se (1968) per les propietats, sobretot plantacions, que van perdre.

La posició de Duran sobre la dictadura d'Obiang, ja la va expressar en una visita anterior a la Guinea, l'estiu del 2007. En unes declaracions a la Gaceta de Guinea, del juliol del 2007, Duran deia: 'La Guinea Equatorial i el seu president han fet un esforç per a conservar la hispanitat al continent africà. Espanya ha comès errors polítics, en el passat, envers la Guinea Equatorial. Crec que és el moment de començar una nova etapa política en la qual prevalgui el respecte a la Guinea Equatorial i viceversa, una cooperació més estreta que ens permeti una col·laboració sense cap mena de pretensió d'imposar, sinó d'aconsellar.'

Men?ame