Mubàrak es resisteix a dimitir, però assegura que no es tornarà a presentar

  • L'exèrcit no va intervenir en la protesta multitudinària d'ahir · Els manifestants s'instal·len als carrers del Caire i d'Alexandria i no pensen anar-se'n fins que Mubàrak no plegui

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president egipci, Hosni Mubàrak, va assegurar ahir en un discurs televisat que no es presentaria a la reelecció i que emprendria una reforma constitucional, però que volia acabar el mandat fins a les eleccions, que es faran al setembre. ‘Vull morir en aquesta terra. La història em jutjarà’, va exclamar. Però centenars de milers de manifestants van omplir els carrers del Caire i d’Alexandria, fins a fer-se fosc, per exigir-li que dimitís. I l’exèrcit, que considera legítima la demanda popular, no féu servir la força, com ja havia dit.

d’Abril, una xarxa juvenil forjada a Facebook. El nom del moviment vol ser un homenatge als milers d’egipcis que van secundar des d’internet, l’abril del 2008, les mobilitzacions laborals del delta del Nil contra l’augment de preus.

Els convocants, tant del Caire com d’Alexandria, han fet saber que els últims canvis ministerials fets per Mubàrak no els aturarien i que volien fer caure el règim actual. Dilluns Mubàrak va prendre el jurament dels nous membres del govern, entre els quals hi ha un nou titular d’Interior, Mahmud Wagdy, ex-director del Departament d’Investigacions Criminals i del Servei Penitenciari. Quant a Omar Suleiman, el nou vice-president nomenat dissabte, havia estat fins ara cap dels serveis d’intel·ligència.

Els manifestants aplegats a la plaça de Tahrir del Caire van llançar dilluns un ultimàtum a l’exèrcit perquè es decidís entre el moviment de protesta i el president Hosni Mubàrak. Si dijous encara no hi ha cap resposta, preveuen de fer una marxa cap al palau presidencial d’Heliòpolis, residència de Mubàrak.

En un comunicat l’exèrcit va prometre que no faria ús de la força contra els manifestants, va admetre la legitimitat de les demandes populars i va dir que no s’oposaria a la llibertat d’expressió dels ciutadans que es manifestessin pacíficament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any