La consulta popular sobre la independència arriba avui al sud del Tirol

  • El partit Llibertat Sud-tirolesa n'és l'impulsor en el municipi d'Ahrntal · Avui comença una votació que es tancarà el novembre vinent

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les consultes sobre la independència de Catalunya han tingut molta repercussió internacional en l’àmbit dels mitjans de comunicació, però també ha causat un efecte mimètic en moviments independentistes d’arreu d’Europa. És el cas del sud el Tirol, on el partit independentista Llibertat Sud-tirolesa (STF) ha convocat un referèndum en el municipi d’Ahrntal, que comença avui a un dels pobles que el formen i s’acabarà el novembre d’enguany.

Membres d’aquesta formació independentista van participar a les consultes del 13 de desembre de 2009 i 12 de juny de 2010 com a observadors internacionals. L’experiència que en van treure’n els ha servit ara per començar avui la consulta amb una sessió informativa i la votació corresponent a St. Johann, un dels pobles que formen part del municipi d’Ahrntal. La sessio informativa, en què s’hi explicarà l’experiència catalana, anirà a càrrec de Quim Arrufat, en representació del CIEMEN.

Segons el cens de 2001, més del 98% dels residents d’Ahrntal són de llengua alemanya, i només l’1% declaren l’italià com a llengua pròpia. Llibertat Sud-tirolesa vol que la consulta serveixi per posar damunt la taula la qüestió de l’autodeterminació del sud del Tirol, amb l’objectiu que aquest tema acabi arribant al parlament sud-tirolès. El partit vol començar en un municipi, com a Catalunya, i que la consulta es vagi estenent arreu del territori.

L’STF reivindica que el sud del Tirol decideixi lliurement el seu futur fora d’Itàlia i que, eventualment, es pugui reunificar amb la resta del Tirol, actualment dins de les fronteres austríaques. Segons una enquesta del 2007, el 54,6% dels sud-tirolesos serien partidaris d’abandonar Itàlia: el 33,4% ho faria com a estat independent i el 21,3% desitjaria la unió amb Àustria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any