Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  01.12.2010  19:29

Ernest Maragall reobre el debat sobre el grup propi a Madrid

Advoca per una 'nació-estat' dins d'una Espanya federal · Hereu i Bonet neguen la necessitat d'un gir catalanista

Men?ame
 

El debat sobre les dues ànimes del PSC ha ressorgit aquests últims dies. Aquest matí, el conseller d'Educació en funcions, Ernest Maragall, ha publicat al seu bloc unes notes escrites al mes d'agost sobre el rumb que creu que hauria de prendre el PSC. Hi parla de grup propi a Madrid i fins i tot de l'independentisme com a estratègia política plausible. I avui, dirigents com Jordi Hereu i Laia Bonet neguen que hi hagi dos sectors dins el partit. A més a més, Antoni Castells no va assistir a l'executiva del PSC per valorar la derrota del partit i en aquella mateixa reunió, la número 2 a la llista, Montserrat Tura, també considerada del sector catalanista, quedava desplaçada en ser nomenat Joaquim Nadal nou portaveu del grup parlamentari.

Maragall escriu, per exemple: 'la independència de Catalunya ja no queda limitada a l’aspiració utòpica d’una minoria significativa, i a vegades decisiva per configurar majories de govern, sinó que mereix la consideració d’orientació estratègica plausible per el nostre país si no es modifiquen apreciablement algunes pautes de comportament en la relació Catalunya-Espanya.'

També avui, Raimon Obiols, un dels màxims representants del sector catalanista del PSC ha dit avui que el socialisme català necessitava un 'nou començament', que ha situat en el congrés que el partit farà la tardor vinent. Així, ha dit que Nou Cicle, agrupació que aplega la vessant més catalanista del partit, s'oferia a participar activament en el procés de reflexió 'serena, valenta i de fons que pot i ha de fer el partit'.

En un comunicat, Obiols explica les claus amb què, segons ell, el PSC pot recuperar-se de la derrota 'inapel·lable' de diumenge. Així, demana que es reforci l'ambició de 'centralitat i de representació genuïna de la pluralitat social de Catalunya'. També diu que cal assumir els errors comesos, tot i que lloa la gestió 'rigorosa i digna' de José Montilla.

En canvi, el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, ha declarat avui que el PSC sortiria malparat si en el proper congrés del partit en què s'ha d'escollir el futur dirigent 'una ànima guanyés una altra'. Passats uns dies dels comicis del 28 de novembre, Hereu ha dit avui que la recuperació del PSC començava per Barcelona i ha reivindicat que els socialistes tornin a la centralitat política, ja que en 'alguns aspectes ens hem desenfocat'. A més, sobre les eleccions municipals del mes de maig, Hereu considera que seria injust pronosticar una derrota del PSC de retruc de la derrota al parlament.

Per la seva banda, la secretària de govern en funcions, Laia Bonet, s'ha pronunciat en el mateix sentit que Hereu i ha dit que no percebia que hi hagués dues ànimes en les files socialistes. A més, ha instat el partit a fer una reflexió sobre si donen la imatge de partit catalanista tenint en compte que aquest debat 's'obre de manera sistemàtica'.

Men?ame