Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  26.10.2010  20:00

GNU/Linux per a tothom

La distribució Ubuntu, nascuda fa tot just sis anys, és actualment una de les més utilitzades al món · En parlem amb Josep Gallart, membre de la comunitat d'usuaris catalana

Men?ame
 

'Ubuntu' és una paraula pròpia de les llengües zulu i xhosa, parlades al sud de l'Àfrica, que alguns defineixen com a 'humanitat envers els altres'. Però Ubuntu, des de fa sis anys, també és el nom d'una distribució del sistema operatiu GNU/Linux, basada en Debian, impulsada pel multimilionari sud-africà Mark Shuttleworth. El 10-10-2010 en va aparèixer la versió 10.10 i, com és habitual, s'ha celebrat amb festes de llançament en molts països. A casa nostra, la festa organitzada per la comunitat d'usuaris d'Ubuntu en català serà el 6 de novembre, al Centre Tecnològic i Universitari de Granollers.

Per parlar-ne, hem convidat a L'Internauta Josep Gallart, membre de l'equip de difusió de la comunitat d'ubuntaires.

La primera versió d'Ubuntu va aparèixer el 20 d'octubre de 2004 amb la voluntat de fer més fàcil als usuaris novells la instal·lació i l'ús de GNU/Linux. Tant la programació com l'ús i la distribució d'aquest sistema operatiu és lliure i gratuït, i s'intenta que n'hi hagi actualitzacions cada sis mesos.

La comunitat catalana, aprovada oficialment el 2007, és una de les més actives del planeta. De fet, de les cinquanta versions traduïdes completes que hi ha d'Ubuntu, la catalana és la quinzena en percentatge de traducció. I un membre de Softcatalà, David Planella, és ara mateix el coordinador de totes les traduccions d'Ubuntu. La potència de la comunitat catalana en aquesta jove distribució, que ja és instal·lada a l'ordinador de la meitat dels usuaris de GNU/Linux, també es pot mesurar amb l'organització, l'any passat a Barcelona, de l'Ubuntu Developer Summit, l'encontre mundial de desenvolupadors d'aquest sistema operatiu.

Ací podreu sentir el programa en format mp3.