Ciutat Vella aprova suspendre temporalment els consellers de districte relacionats en la trama de les llicències

  • L'ha presentat d'urgència Esquerra al ple del districte i l'han votat a favor tots els partits menys el PP · El sumari de la jutgessa recull amenaces de mort a l'ex-regiora Itziar González

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.10.2010 - 22:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del districte de Ciutat Vella ha aprovat la moció (pdf) d’Esquerra que proposa suspendre temporalment els consellers de districte que estiguin relacionats amb la presumpta trama de corrupció sobre les llicències de locals. Hi han votat a favor tots els partits excepte el PP. Els republicans han explicat que cal que aquests consellers siguin apartats temporalment dels càrrecs fins que no s’aclareixi la investigació. Els republicans troben inadmissible que els veïns del districte hagin de conviure amb el mobbing immobiliari, els habitatges d’ús turístic il·legal i la concessió de llicències d’activitat amb suborn.

CiU i ERC demanen al govern municipal que els deixi veure el sumari del cas, en què hi ha dos alts càrrecs municipals investigats

CiU i Esquerra han sortit al pas avui de la informació publicada avui per La Vanguardia segons la qual hi ha dos alts càrrecs de l’Ajuntament de Barcelona investigats per presumpta corrupció en la inspecció de locals de lleure: l’un és l’actual regidor de Comerç, Roger Pallarols; l’altre, el gerent de Prevenció, Seguretat i Mobilitat, Joan Albert Dalmau. Ambdues formacions han exigit al batlle, Jordi Hereu, que els faciliti la informació del sumari i que sigui contundent amb els responsables d’irregularitats.

El sumari de la investigació judicial també revela amenaces de mort a l’ex-regidora de la Ciutat Vella Itziar González, que va dimitir fa mig any, i a una funcionària del seu equip.

Trias qualifica els fets de ‘gravíssims’

El president del grup municipal de CiU, Xavier Trias, considera que els fets són gravíssims, però lamenta que no tingui accés al sumari judicial. Hem demanat formalment una reunió de la junta de portaveus perquè l’ajuntament ens digui què sap i perquè corrobori o desmenteixi el que diuen els diaris’, ha explicat. Insiteix que cal una reacció de Jordi Hereu, com a batlle de Barcelona i com a president del PSC de Barcelona, per la gravetat d’uns fets que, segons diu, posen en qüestió la imatge de l’ajuntament i l’acció política a Ciutat Vella i l’actuació de la guàrdia urbana.

Trias també s’ha referit l’ex-conseller d’Unió de Ciutat Vella, Víctor Badia, que va plegar l’estiu passat després de saber-se que el seu nom també apareixia en aquest sumari. Tot i no tenir accés a aquest sumari, Trias li va demanar explicacions, Badia va reconèixer haver dit coses inconvenients, entenia que això perjudicava el projecte de CiU i va plegar. Trias demana que Hereu apliqui aquest mateix raser; ‘perquè una cosa són les responsabilitats penals, i unes altres són les polítiques’.

Portabella demana rapidesa i diligència

El president d’Esquerra a l’ajuntament, Jordi Portabella, també ha demanat a Hereu que actuï ràpidament i diligent. ‘Reclamem que els socialistes prenguin consciència de la gravetat que suposa aquest degoteig de notícies per la institució’, ha dit Portabella, que vol que el PSC actuï ‘amb vehemència i de manera ràpida i diligent aplicant mesures que evitin les sospites permanents’. Si no fos així, ha avisat que tiraria endavant accions concretes, ‘perquè succeeixen massa coses’. 

Gomà vol ‘màxima exigència i transparència’

El regidor d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha dit que exigirà el cessament de qualsevol imputat en el cas. També ha assegurat en un comunicat que la coalició ‘exigirà de manera immediata i cautelar dels imputats en relació a les seves funcions i responsabilitats vinculades a la seva imputació’. ‘Aquesta posició de rigor i contundència’, ha afirmat, ‘és la millor manera de contribuir a que no plani cap ombra de dubte sobre la honorabilitat del col·lectiu de treballadors municipals’.

El començament de la investigació

La titular del jutjat d’instrucció número 33 de Barcelona, Elisabet Castelló, investigava una causa contra dos prostíbuls de Castelldefels, el Riviera i el Saratoga, que van ser clausurats. En els tràmits va aparèixer el nom de l’enginyer Joaquim Quílez, a qui es relacionava amb irregularitats en la concessió de llicències municipals en connivència amb Heliodoro Lozano, cap de serveis tècnics de la Ciutat Vella entre 2001 i 2008. Per això la jutgessa va obrir una peça separada del cas. Tots dos, juntament amb la funcionària Elena Ariza, van ser encausats. Quílez i Lozano, a més van passar mig any a la presó; a l’enginyer, a més, se l’acusava d’amenaces a l’ex-regidora Itziar González.

El sumari de la jutgessa Castelló, segons la informació publicada per La Vanguardia, recull una conversa telefònica intervinguda pels mossos d’esquadra l’any passat, en què Heliodoro Lozano parla amb el Joan Albert Dalmau de fer inspeccions rutinàries per a fer veure que l’ajuntament actuava a la zona del Port Olímpic, on hi ha uns locals dels quals el regidor Pallarols n’és l’advocat. En la conversa, Lozano explicava que havia sabut que havien robat a algú molt important a la zona del Port Olímpic i que aquesta persona havia trucat la guàrdia urbana i que no s’havia fet res i que per això s’havia decidit a investigar la situació dels locals, les inspeccions municipals, etc. Lozano, segons la transripció de la conversa que publica el rotatiu, diu a Dalmau que convindria fer unes inspeccions rutinàries per a poder justificar activitat municipal.

Amenaces de mort a González i al seu equip

També l’any passat la regidora Itziar González, que va dimitir del càrrec l’abril d’enguany, va patir un robatori a casa seva, en què es van endur ordinadors i van deixar altres objectes de valor. Poc després, segons el diari barceloní, va rebre a la bústia de casa seva una carta en què se l’amenaçava de mort si no dimitia, fent extensiva l’amenaça a la gerent del districte. La cap de llicències de Ciutat Vella va rebre una altra carta amb el mateix to, i va deixar la feina. L’informe dels mossos inclòs al sumari vincula Joaquim Quílez amb aquestes amenaces, pels impediments que posava l’equip d’Itziar González a la concessió de llicències.

Es dóna el cas que quan González va arribar a la regidoria de Ciutat Vella el 2007 va nomenar una nova gerent i una nova arquitecta tècnica i va substituir cinc funcionaris, entre els quals Lozano, per a evitar males pràctiques.

Pallarols ha negat avui que tingués cap vinculació amb la presumpta trama de corrupció, que no sabia res del sumari i que es podria personar perquè diu que no està vinculat amb la trama.

Pallarols nega la vinculació amb la trama

En un comunicat, Pallarols ha explicat que va abandonar la seva tasca com a advocat i la seva dedicació a Pymec-comercio el 2007, abans de la seva incorporació professional a l’ajuntament a començament del 2008. Ha defensat que va exercir la seva professió amb ‘submissió al dret com l’exerceixen milers d’advocats cada dia’, i ha afegit que no li consta haver estat investigat mai en cap procediment judicial.

El PSC ha emès aquest comunicat negant que ningú de l’agrupació de Ciutat Vella hagi amenaçat Itziar González i expressant el suport a l’ex-regidora per les amenaces que hagi rebut.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any