Notícies

Dimarts  05.10.2010  17:44

Reaccions de rebuig a l'amenaça de Corbacho

El ministre espanyol i dirigent socialista ha dit que la independència de Catalunya no seria pacífica

Men?ame
 

Els partits han començat a reaccionar, amb rebuig, a l'amenaça de Celestino Corbacho, ministre espanyol de Treball i candidat número tres per Barcelona a les llistes del PSC, que ha dit que la desconnexió econòmica de Catalunya respecte l'estat seria 'traumàtica' i no pas pacífica (àudio). Esquerra, Reagrupament i Solidaritat han criticat les paraules del ministre. Tant CiU com Iniciativa han dit a VilaWeb que, de moment, preferien no pronunciar-se al respecte. Els ecosocialistes volen estudiar detingudament les paraules del ministre, mentre que CiU els resta valor. El PSC, en canvi, s'ha desentès de la polèmica argüint que la conferència (pdf) de Corbacho era organitzada pel ministeri.

Ignasi Llorente, portaveu d'Esquerra, ha dit a VilaWeb que creia que el camí cap a la independència seria 'una transició democràtica i pacífica a través de les urnes.' 'Ja que parla de situacions traumàtiques, Corbacho hauria de veure que és traumàtica la reforma laboral i els milers de desocupats que hi ha', ha dit Llorente. I ha prosseguit: 'No entenem les declaracions de Corbacho més enllà del fet que no tingui cap més argument i que agiti el papus de la por per no haver d'entrar al debat sobre si hi ha una majoria a favor de la independència o a favor de voler decidir lliurement el futur del nostre país.' Llorente ha dit que entenia que el PSC vol posicionar-se davant d'aquell electoral que no veu bé la independència: 'Això és respectable, i ja ha quedat clar que el PSC vol baixar del tren en aquesta estació. No queda tan clar, en canvi, quina és la posició d'altres formacions, com CiU, que mantenen una ambigüitat sobre la qüestió'.

Per la seva banda, la vice-presidenta de Reagrupament, Rut Carandell, ha dit a VilaWeb que denunciarien davant la Unió Europea les paraules de Corbacho perquè no podien permetre que hi hagués 'agressions a les persones'. Carandell entén que les paraules de Corbacho són 'una amenaça formal d'un membre del govern espanyol, que amenaça de fer ús de la violència'.

Des de Solidaritat Catalana han exigit 'la dimissió o el cessament del ministre espanyol senyor Corbacho, incapacitat per ser-ho en una democràcia on els governants són triats pel poble, que és qui pren les decisions, i la seva renúncia o destitució com a candidat del PSC-PSOE, perquè no pot ser candidat qui pretén treure rèdits de la violència, l'empara, la justifica, o amenaça amb la violència els contrincants polítics i els votants'. A més, han afegit que 'amb violència no es pot imposar ni impedir res' i que durien endavant 'la independència de Catalunya amb el suport pacífic, cívic i democràtic de la majoria dels catalans'.

Corbacho amenaça que la independència no serà pacífica

El ministre Corbacho ha dit que a les eleccions del 28 de novembre, Catalunya posava en joc no només un govern per a quatre anys sinó el model de relació amb l'estat espanyol. Corbacho ha dit, en una conferència (pdf) avui al Fòrum de Nova economia de Barcelona, que era evident que Catalunya es podia desconnectar econòmicament de l'estat però que ningú no pensés que això no seria 'traumàtic'. Corbacho ha seguit al peu de la lletra la conferència que portava escrita, però hi ha afegit, al cinquè paràgraf de la pàgina 5, parlant de la separació d'Espanya: 'No es pensin que les coses seran pacífiques'.

Per al candidat número tres del PSC la relació dels catalans amb l'estat espanyol té una forta càrrega 'sentimental', cosa que fa que sigui una decisió 'personal i intransferible'. Corbacho ha recordat que mai Catalunya havia tingut tant autogovern i tanta prosperitat com en els últims 30 anys.

Corbacho ha centrat la seva intervenció en dos missatges. Per una banda, una defensa del model 'catalanista' del PSC, que aposta per aprofundir amb els 'instruments' d'autogovern que dóna el nou Estatut, i per l'altra banda un atac frontal a la política del Partit Popular d'utilitzar la immigració en campanya electoral.

En relació amb el PP i el cas de Badalona, Celestino Corbacho ha acusat 'd'irresponsabilitat' al Partit Popular per barrejar la immigració i la inseguretat en la campanya electoral.

Pel que fa a l'autogovern de Catalunya, Celestino Corbacho ha advertit sobre les 'dreceres' polítiques que volen allunyar Catalunya de l'estat espanyol. En aquest sentit, el ministre ha dit que el PSC defensa un projecte de Catalunya 'obert' a l'estat espanyol, a Europa i al món.

Corbacho ha explicat que la relació de Catalunya amb l'estat espanyol té una forta càrrega sentimental que fa que sigui una elecció 'personal i intransferible' que cap partit polític pot gestionar. El ministre ha afegit que els 'sentiments no es poden desendollar'.

El candidat del PSC també ha dirigit uns advertiments a les polítiques del partits que defensen l'allunyament de l'estat espanyol. En aquest sentit, ha advertit sobre aquestes polítiques i dreceres i ha conclòs que Catalunya es pot desconnectar de l'estat espanyol com es pot divorciar un matrimoni. Corbacho, però, ha recordat que els divorcis poden ser tant de 'mutu acord o traumàtics' i en aquest cas, un eventual divorci de Catalunya amb l'estat espanyol seria 'traumàtic' i tampoc seria pacífic, que 'no s'enganyin els que despleguen aquestes polítiques.

Men?ame