Mas considera artificial la creació d’un estat i hi oposa la ‘construcció de la nació’

  • CiU proclama el seu programa electoral, que proposa, com a màxima aspiració, de negociar el concert econòmic amb el govern espanyol

VilaWeb
Redacció
13.09.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En la presentació del programa Mas va confessar que ell era dels qui pensen que és més important la nació, ‘que no és una creació artificial’, que no pas qualsevol ‘creació artificial’, com ara la de qualsevol tipus d’estat. En conseqüència, va assegurar, el propòsit principal de CiU és d’enfortir la nació catalana que ‘és l’ànima del nostre poble’. També és conscient, va dir, que Espanya ‘no vol ser canviada’, i que ‘segurament hi té dret’. Però, va concloure, si ells tenen el dret de no ser canviats en un estat plurinacional, els catalans tenim ‘el de no renunciar ni a ser Catalunya ni al nostre futur nacional’.

L’eix del programa de CiU és de poder administrar els recursos que produeix Catalunya, és a dir un símil del concert econòmic basc. Mas creu que aquest objectiu és compartit per la societat catalana i per això ha instat al PSOE i el PP a assolir-lo, igual que fan al País Basc.

En concret, això vol dir poder gestionar i decidir sobre tots els recursos tributaris de Catalunya i sobre les infrastructures, incloent-hi aeroports, Rodalies, aigua i energia. Malgrat la sentència del Tribunal Constitucional, CiU pretén desplegar l’estatut, amb les màximes possibilitats jurídiques, sense renunciar a l’horitzó del 2005.

Un aspecte del programa concerneix els immigrants, perquè puguin assumir un compromís de respecte i d’integració. CiU es compromet a consolidar el procés d’integració i de cohesió nacional en deu anys; per això, entre més coses, reclama totes les competències en matèria d’immigració, vol formar un moviment de voluntaris per a l’arrelament dels immigrants i establirà un pla per a eradicar els usos de subhabitació.

També es proposa de constituir un registre dels convenis entre partits, fundacions, associacions i administracions públiques, amb un propòsit de regeneració política. CiU vol recuperar, així, la confiança de la gent en les institucions i el prestigi internacional de la Generalitat. La federació també vol reduir un 20% el personal eventual i de confiança, i limitar l’acumulació de càrrecs executius en un individu.

I és que, va dir Mas, si CiU guanyés les eleccions i formés govern es trobaria una Generalitat econòmicament insostenible. Per això calia un model d’administració austera i de podar tots els alts càrrecs que ha anat implantant el tripartit aquests darrers anys.

Tot plegat, segons ell, fa que el programa electoral ratificat diumenge sigui un ‘programa realista’; més un projecte que no pas un programa, ‘un projecte per a treure Catalunya del sot’. I va demanar que la gent del país que desitgés un canvi, que s’apuntés a aquest projecte, però que tingués paciència perquè costaria de desenvolupar aquest programa.

Sobre les eleccions del 28 de novembre, Mas va dir que tenien bons pronòstics, però que, com el Barça, ‘fins i tot els bons equips amb bons pronòstics poden perdre’. A més, diguin què diguin les forces d’esquerra, si els resultats electorals els permeten de sumar faran un tercer tripartit, perquè els uneix un exercici de poder que els permet d’impedir que un altre governi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any