Desconvoquen la manifestació de Bilbao després de la prohibició del jutge

  • Els organitzadors demanen que la gent no hi vagi 'per no caure en provocacions'

VilaWeb
Redacció
11.09.2010 - 14:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els organitzadors de la manifestació d’aquesta tarda a Bilbao han decidit desconvocar-la arran de la prohibició de l’Audiència espanyola. En un comunicat, signat per l’ex-conseller del govern basc Sabin Intaxaurraga i l’advocada de l’esquerra independentista Jone Goirizelaia, entre més, es demana a la gent que, ‘des de la responsabilitat i amb determinació’, no vagi aquesta tarda a Bilbao ‘per no caure en provocacions i evitar disturbis’.

L’Audiència espanyola ha anunciat aquest matí que prohibia la manifestació, que duia per lema ‘Llibertat d’expressió, tots els drets per a tots i totes’. En un començament, la marxa fou convocada per l’esquerra abertzale però el mateix tribunal la va prohibir perquè considerava que servia per ‘donar suport a l’estratègia d’ETA’. Hi va haver una nova convocatòria per part d’Eusko Alkartasuna, però ara que l’Audiència també l’ha prohibida, els seus responsables l’han desconvocada.

La decisió del jutge respon a la petició de la fiscalia, que va demanar que es prohibís la manifestació convocada per EA en considerar que té una ‘finalitat idèntica’ que la convocada per l’esquerra abertzale i que només vol eludir la decisió judicial.

El coordinador i portaveu d’Ezker Batua, Serafín Llamas, ha qualificat d’atropellament democràtic la prohibició del jutge Ismael Moren, el mateix que ha prohibit la manifestació de suport a presos d’aquest matí a Barcelona, i l’ha acusat de posar obstacles a l’avenç cap a la pau. Llamas considera que la decisió del magistrat no fa altra cosa que constatar que l’Audiència ‘respon clarament a impulsos polítics, nega l’exercici de drets constitucionals i posa pedres en el camí cap a la pau i el diàleg democràtic al País Basc’.

També ha recordat que l’ex-conseller d’EA Sabin Intxaurraga és una persona de ‘llarga trajectòria compromesa amb els drets humans i ren contra de la violència’, per la qual cosa considera ‘incomprensible’ la resolució judicial. 

El dirigent del PNB Iñigo Urkullu també ha criticat la decisió del jutge, que ha qualificat de ‘tornada enrere’ i de ‘provocació’. Tot i que el PNB no assistirià a la marxa d’aquesta tarda, Urkullu ha reivindicat el dret de manifestació i ha dit que no entenia el criteri de l’Audiència, que fa vint dies va permetre manifestacions i concentracions i ara les prohibeix ‘amb l’excusa, a sobre, que els convocants són hereus de Batasuna’ quan recorda que hi ha convocants de diverses formacions.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any