Anul·lada la sanció al director d’institut que va mantenir una foto de Font de la Mora cap per avall

  • El jutge diu que es va vulnerar el dret a la llibertat d'expressió · Els sindicats d'ensenyament en destaquen el valor simbòlic

VilaWeb
Redacció
05.09.2010 - 11:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutjat del contenciós-administratiu número 1 d’Alacant va anul·lar ahir la sanció imposada per la conselleria d’Educació al director de l’IES Las Norias de Montfort del Cid (Alacant) per posar Font de Mora cap per avall en un cartell. A les portes de l’inici d’un nou curs i després de diversos conflictes, els sindicats d’ensenyament destaquen el valor simbòlic de la sentència.

José Luis Santiago va ser suspès amb vint dies sense sou i feina per no retirar una fotografia del conseller Font de Mora cap per avall; una vulneració del seu dret fonamental a la llibertat d’expressió, segons el jutge.

La resolució judicial diu: ‘Els límits permesos de la crítica són més amplis si aquestaes refereix a persones que, per dedicar-se a activitats públiques, estiguin exposades a un rigoròs control de les seves activitats, a diferència dels particulars que no tenen projecció pública’. D’una altra banda, fonamenta la resolució en la necessitat de tenir en compte el context; enmig d’una mobilització del professorat i les associacions de pares i mares del País Valencià per la decisió de fer l’assignatura d’Educació per a la ciutadania en anglès. La fotografia es va mantenir al centre educatiu des de novembre de 2008 fins al març de 2009.

No hi observa mala fe i, finalment, condemna a la Conselleria d’Educació a indemnitzar el director pels ‘danys i perjudicis’ causats per la sanció.

Els sindicats destaquen el valor simbòlic de la sentència

STEPV es congratula per l’anul·lació de la sanció a José Luís Santiago i insta al Conseller a fer front als problemes reals del sistema educatiu. Més, diu que amb la decisió del jutge, es restableix la normalitat democràtica en els centres docents, després del que qualifiquen com a caça de bruixes de Font de Mora contra el professorat i els equips directius crítics amb la gestió de la Conselleria d’Educació. Finalment, el sindicat recorda que el Consell Escolar Valencià, el Moviment de Renovació Pedagògica, Escola Valenciana i els sindicats educatius ‘també han sigut víctimes d’aquesta persecució’.

Per la seva banda, el president de la Federació de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (FETE), Gerardo Fernández, va destacar la importància del valor simbòlic de la sentència, davant ‘una actitud poc democràtica i autoritària’ per part de l’administració pública, poc tolerant envers les crítiques a la seva política educativa. Més, aquesta federació sindical de la UGT va dir que esperen a partir d’ara que la sentència serveixi de precedent per un marc de negociacions més propici i perquè deixin de vulnerar-se drets fonamentals com el d’expressió.

Mitjançant un comunicat, Marga Sanz, coordinadora d’EUPV, exigeix a Font de Mora una disculpa pública al director de l’institut. Sanz lamenta que ‘tots els esforços que du a terme la conselleria vagin sempre pel camí de perseguir a professors, retallar drets i incomplir les prioritats i necessitats del sistema educatiu valencià’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any