L’Assemblea del Barri de Sants demana que s’anul·li la prohibició del brindis

  • Diuen que es fa des de 1998 i que no té a veure ni amb Laura Riera ni Lola López ni Marina Bernadó

VilaWeb
Redacció
25.08.2010 - 16:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vint-i-sis entitats del barri barceloní de Sants han presentat aquest migdia un recurs (pdf) de reforma a l’Audiència espanyola contra la prohibició del brindis per presos i preses previst per demà a la nit. En el recurs, l’Assemblea del Barri de Sants demana que s’anul·li la prohibició. Diu que el ‘brindis per les preses’ es fa des de 1998 i defensa que tenen un caràcter genèric, ‘res a veure amb les falses imputacions contingudes en l’informe’ dels mossos, informe en què la fiscalia va basar la seva sol·licitud de prohibició.

‘No té res a veure amb l’excarceració de Laura Riera ni amb la seva detenció ni processament, perquè, com ja hem dit, se celebra des de molt abans que la seva detenció’, insisteixen les entitats, que diuen que el barri de Sants ‘és un barri de tradició obrera i llibertària’ i que, per això, per festa major, recorden ‘totes les persones privades de llibertat, sigui pel motiu que sigui i en qualsevol banda del món on es trobi’.

Es mostren convençudes que l’informe dels mossos no pot ‘ni tan sols apuntar que la finalitat del brindis sigui el que dedueix la interlocutòria recorreguda’. Finalment, diuen que l’ús del gènere en la convocatòria de l’acte només reflecteix en debat sobre l’ús sexista del llenguatge: l’Assemblea va decidir l’any passat fer ser la forma femenina en el neutre en considerar sexista l’ús del masculí per fer el neutre. ‘Per tant, l’acte ha de llegir-se com a ‘brindis per les (persones) preses’, sense que l’ús femení es refereixi en absolut a Laura Riera, ni a Dolores López ni a Marina Bernadó’.

El jutge de l’Audiència espanyola Eloy Velasco va prohibir ahir el brindis en considerar que es volia dedicar a Lola López i Marina Bernardó, actualment a la presó per col·laboració amb ETA, i també a Laura Riera, que en va sortir dissabte. Així, va justificar la prohibició de l’acte perquè diu que aquest constituiria ‘un enaltiment terrorista amb escarni per les víctimes’.

Possible querella contra mossos per prevaricació

La fiscalia va sol·licitar al jutge que prohibís l’acte perquè els mossos havien informat de l’aparició, pels carrers de Barcelona, de cartells convocant al brindis. L’informe de la Divisió d’Informació dels mossos deia que l’acte tenia la finalitat de ‘brindar per les dones que encara són a la presó per pertànyer al comando Barcelona d’ETA’, en referència a Lola López i Marina Bernardó, i ‘celebrar la posada en llibertat’ de Laura Riera.

Però la mateixa assemblea que avui presenta un recurs també anuncia que estudia de presentar una querella per prevaricació i falsedat documental contra la Divisió d’Informació dels mossos d’esquadra. L’informe és, segons l’assemblea de barri de Sants, ‘farcit de falsedats i inexactituds i mancat de base jurídica’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any