Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  20.08.2010  17:24

Israel i Palestina reprendran el diàleg

Ho ha anunciat Hilary Clinton, que convida Abbas i Netanyahu a mantenir converses directes el 2 de setembre a Washington

Men?ame
 

La secretària d'Estat nord-americana, Hilary Clinton, ha anunciat aquesta tarda que Israel i Palestina reprendrien les negociacions i ha convidat el president palestí, Mahmoud Abbas, i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a mantenir converses directes el dia 2 de setembre a Washington. També hi ha convidat el rei de Jordània, Abdalà, i el president egipci, Hosni Mubarak.

Clinton ha dit que les converses haurien de durar prop d'un any i que haurien de mantenir-se 'sense condicions prèvies, amb bona fe i amb l'èxit com a objectiu final per tal de garantir un futur millor als pobles de la regió'.

Clinton ha reconegut que hi havia hagut dificultats en el passat i que també n'hi haurà en el futur, i és per això que ha demanat a ambdues parts que 'perseverin, continuïn avançant fins i tot en els moments difícils i continuïn treballant per aconseguir una pau justa i duradora'.

L'anunci de Clinton coincideix amb la publicació del comunicat del Quartet per al Pròxim Orient, que considera que és possible arribar a un acord per a la creació d'un estat palestí en el termini d'un any. 'El Quartet sol·licita a israelians i palestins que emprenguin negociacions directes de pau el 2 de setembre a Washington per resoldre els acords definitiu i satisfer les aspiracions d'ambdues parts', diu el Quartet, que 'ratifica el seu compromís total amb les declaracions prèvies orientades a la celebració de negociacions directes i bilaterals que desemboquin en un acord negociat entre les parts, el qual posi fi a l'ocupació que va començar el 1967 i determini la creació d'un estat palestí viable, independent i democràtic, en pau i seguretat amb Israel i la resta dels seus veïns. 

El Quartet també diu que és necessari un 'suport internacional i regional constant' per tal que les negociacions siguin un èxit, i és per això que abans de la reunió a Washington, té previst de reunir-se a Nova York amb els seus homòlegs de la Lliga Àrab per tal d'estudiar la situació.

Netanyahu ja ha respost dient que es mostra 'encantat amb l'aclariment nord-americà que les converses seran sense condicions prèvies'. Així, afirma que Israel 'anirà a les converses amb un desig genuí d'arribar a un acord de pau entre els dos pobles que protegeixi els interessos de la seguretat nacional d'Israel'.

En canvi, un dirigent de Hamàs, Abdul Khaleq al-Nasthe, considera que l'anunci no és més que 'una repetició de les experiències fallides dels últims divuit anys'. El dirigent de Hamàs diu que el govern israelià 'ja ha imposat les seves condicions en refusar una moratòria sobre l'aturada d'assentaments en territori ocupat' i és per això que insta l'Autoritat Palestina a no assistir a les converses 'sense obtenir garanties que aquests assentaments han estat congelats del tot'. 

Les converses de pau s'havien reprès el maig després d'un parèntesi de dinou mesos, però s'havien encallat en la lletra petita sobre el pas que cal fer de les converses indirectes, amb l'enviat dels Estats Units George Mitchell com a mitjancer, a les negociacions directes.

Men?ame