La fiscalia investiga si la tragèdia d’Alemanya va ser un cas d’homicidi per negligència

  • Dues catalanes de vint-i-dos anys entre els vint morts · Àngela Merkel promet una investigació exhaustiva

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.07.2010 - 17:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La policia alemanya va obrir una investigació per a mirar de reconstruir els fets que van provocar la tragèdia amb vint morts al festival Love Parade d’Alemanya. Segons l’oficina de fiscals de Duisburg, el motiu de la investigació serà determinar si la tragèdia va ser un cas d’homicidi per negligència. L’alcalde del municipi, Adolf Sauerland ha destacat que totes les preguntes sobre què va passar han de rebre una resposta però ha rebutjat ‘cap judici precipitat’.

Dues catalanes de vint-i-dos anys de Tarragona i Cambrils, Clara Zapater i Marta Acosta, van morir dissabte a la tragèdia del festival de música electrònica Love Parade de Duisburg. Divuit persones més van perdre la vida després que, per algun motiu que encara es desconeix, una allau humana provoqués una estampida contra l’entrada d’un túnel (vídeo). Les dues catalanes gaudien d’una beca del programa Erasmus a la Universitat de Münster, al nord-oest d’Alemanya i a uns vuitanta quilòmetres de Duisburg. Les famílies de les dues víctimes van viatjar ahir cap a Alemanya per tal d’identificar els cadàvers i realitzar el tràmits per a la repatriació dels cossos, segons han assenyalat fonts diplomàtiques.

La Universitat de Münster va fer públic ahir un comunicat de condol i en què s’explica que, després de dos semestres, les noies havien de tornar a Catalunya la setmana entrant. I que havien anat al festival acompanyades d’una trentena d’estudiants de la mateixa universitat. La rectora de la Universitat, Ursula Nelle, va declarar-se consternada, com tota la universitat, per la tràgica pèrdua de les dues noies. ‘Tots ens sentim commosos i molt tristos. Els nostres pensaments acompanyen tant les famílies de les víctimes com els nostres amics i coneguts que han estat testimonis d’aquest esdeveniment horrible.’

Les mostres de consternació i dol al lloc dels fets continuen avui a Duisburg (vídeo) i també a casa nostra. Especialment, a laUniversitat Autònoma de Barcelona (comunicat) i la Universitat Rovira i Virgili (comunicat), on estudiaven la Marta i la Clara respectivament; la universitat tarragonina ha decretat dos dies de dol. Els ajuntaments de Cambrils i Tarragona, d’on eren veïnes, també han expressat el condol als familiars de les dues estudiants mortes a la Love Parade.

La policia alemanya obre una investigació

‘Actualment treballem amb els organitzadors per recollir proves amb vista a la reconstrucció del fets, però això demanarà molt de temps’, va dir ahir en conferència de premsa el portaveu de la policia Christoph Gilles.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, es va confessar ‘horroritzada’. ‘Ara s’ha d’investigar exhaustivament com van anar els fets, perquè molts joves en tenen uns records terribles. Hem de fer mans i mànigues per assegurar que una cosa així no torni a passar’, va explicar la cancellera des de la ciutat de Bayreuth, on va reiterar el seu condol a les víctimes.

El festival de música electrònica més popular d’Europa no tornarà a celebrar-se mai més, ‘per respecte a les víctimes, familiars i amics’, segons que ahir van anunciar els organitzadors, després de l’allau humana.

Les crítiques als organitzadors augmenten. La majoria destaquen negativament la manca de sistemes de seguretat i prevenció que va acompanyar aquesta edició del festival, que per primera vegada es traslladava l’espai dels concerts en un lloc tancat, concretament en un antiga zona de càrrega ferroviària. Segons fonts locals, un recinte amb capacitat per acollir mig milió d’assistents, mentre que els organitzadors n’estimaven un afluència d’1,4 milions (vídeo).

El diari Kïlner Stadt-Anzeiger ha publicat avui que els bombers i la policia local de Duisburg van advertir per carta el batlle, Adolf Sauerland, de les deficiències de la seguretat de l’antiga estació de mercaderies, l’octubre del 2009. La premsa alemanya també recull les crítiques fetes al fundador del festival, DJ Mr Motte, per prioritzar els criteris comercials.

Per accedir al recinte dels concerts, s’havia de passar per un estret túnel, que no comptava amb càmeres de vigilància ni tampoc amb sortides d’emergència. Aquest va ser el punt on va haver-hi l’allau humana. El nerviosisme per l’acumulació de persones va fer saltar el pànic. La majoria de les víctimes van ser trobades mortes en el túnel i en la rampa que unia aquest túnel amb la zona dels concerts. Malgrat que la policia va establir diferents punts de control del flux de públic, hi havia tanta gent que no es podien moure.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any