El Consell de Garanties recomana modificar les províncies abans de constituir les vegueries

  • L'organisme avala la Llei de vegueries, però recomana que no es comencin a constituir vegueries fins que les Corts Generals modifiquin els límits provincials

VilaWeb
Redacció
07.07.2010 - 17:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de Garanties Estatutàries avala la Llei de vegueries tret d’un article que considera que és contrari a la constitució i a l’estatut. Es tracta del que fa referència a quins canvis legals s’han de fer per modificar els límits provincials, que son competència de l’Estat. D’altra banda, el dictamen recomana que no es comencin a constituir vegueries fins que el congrés espanyol modifiqui els límits provincials. La llei estableix que en una primera fase es constitueixin els Consells de Vegueria de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i que, més endavant, la resta de vegueries es constituiran després de modificar legalment els límits provincials.

El dictamen que respon a un recurs presentat per CiU i PP estableix que hi ha un article que és contrari a la constitució i a l’estatut. Es tracta de l’apartat dos de la disposició transitòria primer de la llei que estableix que el Consell de Vegueria de les Terres de l’Ebre s’ha de constituir ‘tan bon punt s’hagi produït la modificació corresponent de la legislació en matèria de règim local’.

En aquest punt, el Consell de Garanties Estatutàries considera que la creació del Consell de Vegueria de les Terres de l’Ebre altera els límits territorials i, per tant, la modificació legal que s’ha de fer no és sobre la legislació en matèria de règim electoral, com diu la llei de vegueries, sinó que qualsevol alteració dels límits provincials ha de ser aprovada per les Corts Generals mitjançant una llei orgànica, tal com estableix la Constitució.

D’altra banda, el dictamen, que no és vinculant, proposa que no es constitueixin consells de vegueries fins que s’hagin fet els canvis legals per modificar els límits provincials. La llei de vegueries estableix que en el moment que entri en vigor la llei es constituiran el Consell de Vegueria de Barcelona, el de Girona, el de Lleida i el de Tarragona que substituiran les diputacions provincials corresponents. I que més endavant, quan s’hagin modificat legalment els límits provincials, es crearà el Consell de Vegueria de les Terres de l’Ebre, el del Camp de Tarragona, el de l’Alt Pirineu i el de la Catalunya Central.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any