El govern espanyol confirma que l’acomiadament serà més barat

  • El govern espanyol aprova el decret sobre la reforma laboral i el tramitarà al congrés com a projecte de llei, segons Fernández de la Vega

VilaWeb
Redacció
16.06.2010 - 16:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres espanyol ha aprovat el decret llei sobre la reforma laboral; una reforma que abarateix l’acomiadament a les empreses. Aquesta i unes altres mesures són les que han portat els sindicats a convocar una vaga general al 29 de setembre. Tot i que s’ha aprovat com a decret, es tramitarà al congrés com a projecte de llei, de manera que s’incorporaran modificacions, segons la vice-presidenta segona del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega.

El decret amplia l’ús dels contractes amb trenta-tres dies d’indemnització i estableix que les empreses tan sols hauran d’acreditar pèrdues per poder acomiadar, però no inclou un termini. L’estat es farà càrrec del pagament de vuit d’aquests trenta-tres dies a través del Fons de Garantia Salarial, de manera que les empreses hauran de pagar vint-i-cinc dies per any treballat. En els casos d’acomiadament objectiu, l’estat pagarà els vuit dies i les empreses els dotze restants fins a vint. A més s’hi podran acollir a aquesta opció els contractes ordinaris, mentre que fins ara tan sols ho podien fer els de foment.

Corbacho ha assegurat que no s’universalitza perquè no s’hi poden acollir, per exemple, les persones que portin menys de tres mesos a l’aur, que no hagin tingut un contracte temporal en els últims dos anys, o que no hagin estat acomiadats d’un contracte fix. ‘No es pot universalitzar el contracte de foment’, ha dit Corbacho, però el govern espanyol ‘sí que aposta perquè el contracte de Foment pugui ser utilitzat pel major nombre de persones’.

El decret es publicarà al BOE aquest dijous i ja entrarà en vigor.

Negociacions amb els partits

De moment el PSOE no té pas cap suport assegurat. I té menys d’una setmana per aconseguir-ne algun que li permeti d’aprovar el dia 22 el decret al congrés. Com que té intenció de tramitar-lo com a projecte de llei, els partits hi podran introduir esmenes fins a l’aprovació definitiva, que seria a la tardor.

El PP ja ha dit que solament podria donar-hi suport si fos un projecte de llei, modalitat que permetria d’incloure-hi esmenes. Zapatero vol evitar que la reforma s’aprovi al congrés com s’hi van aprovar les retallades per a reduir el dèficit de l’estat: amb un sol vot de diferència i gràcies a l’abstenció de CiU. Però ara CiU ha fet saber que no s’abstindria i que el seu vot s’acostava més al no.

ERC condiciona el vot a la reforma al fet que l’executiu posi l’accent en l’entrada dels treballadors al mercat laboral, i no en l’abaratiment de l’acomiadament, cosa poc probable. I el secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha criticat la reforma laboral proposada perquè la considera ‘esbiaixada i propensa a abaratir l’acomiadament’ per complaure la CEOE. El PNB, sembla, també s’hi oposarà.

I tot plegat, l’endemà de l’anunci de vaga general, la primera des que Zapatero governa. Els secretaris generals espanyols dels sindicats UGT i CC OO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, respectivament, l’anunciaren ahir: serà el 29 de setembre d’enguany i es farà a tot l’estat. Méndez va acusar el govern de fer un pla d’estalvi que afavoreix la patronal i que perjudica els treballadors.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any