Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  08.06.2010  10:25

El parlament admet a tràmit la IP per un referèndum oficial sobre la independència

PSC i PP, els dos partits que hi han votat en contra, demanen al Consell de Garanties Estatutàries que es pronunciï sobre la IP · Esquerra veu 'irreversible' un referèndum · CiU acusa ERC d'enganyar la gent · ICV defensa que la iniciativa és 'legal i legítima' · Els promotors necessiten, com a mínim, 220.000 signatures perquè el ple voti d'ací a sis mesos la convocatòria de la consulta

Men?ame
 

El ple del Parlament de Catalunya ha admès avui a tràmit la Iniciativa Popular (IP) per fer un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya, gràcies als vots favorables de CiU, ERC i ICV-EUiA. Uriel Bertran, un dels promotors de la IP, n'ha destacat a Vilaweb la 'transcendència històrica' i s'ha mostrat molt satisfet. Un cop admesa a tràmit, els promotors disposen ara de sis mesos per a recollir, com a mínim, les 220.000 signatures necessàries per tal que el parlament convoqui un ple en què es votarà la convocatòria d'un referèndum oficial sobre la independència.

Esquerra veu 'irreversible' un referèndum mentre CiU l'acusa d'enganyar

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha dit que Catalunya havia començat un procés 'irreversible' cap a la celebració d'un referèndum sobre la independència. Després de llegir un comunicat oficial , Puigcercós ha defensat que donar la paraula als catalans era la millor sortida a una sentència del TC que retalli l'estatut. A més, ha demanat als militants i simpatitzants del partit que prioritzin la recollida de les 220.000 signatures necessàries: 'Cap dels catalans que hem somiat veure aquest país lliure podem romandre inactius. Tot i que encara queda un camí llarg i difícil, s'acosta l'hora de la veritat', ha dit el dirigent d'Esquerra, que ha reconegut que el govern espanyol, que és qui té l'última paraula, 'no ho posarà fàcil'.

En canvi, el portaveu de CiU al parlament, Oriol Pujol ha acusat ERC d'enganyar la gent amb la possibilitat d'un referèndum perquè l'autorització d'aquest depèn de l'estat, d'acord amb la llei de consultes populars. En concret, Pujol ha acusat el tripartit, i concretament a ERC, de gestar un 'engany monumental' que s'articula, segons que ha dit, en la llei de consultes i ha dit que CiU va oposar-s'hi per considerar-la poc ambiciosa i frustrant.

En aquest sentit, Puigcercós ha afirmat que durant vint-i-tres anys no s'havia tirat endavant l'instrument necessari per a fer les consultes.

Per la seva banda, la portaveu d'ICV-EUiA al parlament, Dolors Camats, ha defensat la 'legalitat i legitimitat' de la IP per impulsar un referèndum sobre la independència i ha afirmat que la seva formació avala 'que la consulta es faci sense entrar en el seu contingut'.

PSC i PP demanen al Consell de Garanties Estatutàries que es pronunciï sobre la IP

El PSC i el PP han anunciat que demanaran un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre la IP. Aquest recurs podria endarrerir un mes la tramitació de la iniciativa. El vice-primer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a Artur Mas que desautoritzi els membres del seu partit que han votat a favor de l'admissió a tràmit d'aquesta iniciativa en el Parlament. 'Si no, que es presenti a les eleccions com un partit independentista', ha dit Iceta.  La portaveu del PP, Dolors Montserrat, també ha centrat les seves crítiques en la federació convergent. 'CiU no té sentit d'estat ni és integradora, no és la CiU del president Pujol', ha dit Montserrat.

Els passos que resten

Un cop els promotors aconsegueixin les signatures necessàries, el parlament haurà de convocar el ple, i serà aleshores quan quedarà en mans dels diputats aprovar o no la convocatòria d'un referèndum. La pregunta del referèndum seria: 'Esteu d'acord que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per a fer efectiva la voluntat popular, per tal que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?' I els votants haurien de triar entre 'sí' o 'no'.

Ara, la paraula final la tindria el govern espanyol, ja que la llei de consultes populars, en base a la qual s'ha tirat endavant aquesta IP, fixa que ha de ser l'estat espanyol qui autoritzi la celebració d'una consulta. El govern espanyol, doncs, 'haurà de dir si deixa que la gent pugui votar o ens nega aquest dret', tal com va dir Alfons López-Tena en la presentació de la IP al parlament.

Men?ame