El parlament grec aprova el discutit pla d’austeritat

  • L'han aprovat amb majoria absoluta els diputats grecs a proposta del govern · Els sindicats fan més protestes a la tarda a Atenes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.05.2010 - 18:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament grec ha aprovat l’impopular pla d’austeritat, que preveu l’augment dels impostos i una retallada pressupostària. El pla aprovat és la condició bàsica perquè la UE i l’FMI aprovin el pla d’ajuda financera per salvar l’economia grega de la fallida. Aquesta tarda continuen les protestes a Atenes amb l’atenció posada a l’edifici del parlament. La manifestació d’ahir, durant la jornada de vaga general, es va saldar amb la tràgica mort de tres persones, atrapades en una sucursal bancària que un grup de manifestants va incendiar (vídeo).

El pla d’austeritat del govern grec

‘Les mesures d’emergència són una condició indispensable per guanyar credibilitat i recuperar el temps perdut’, ha afirmat el primer ministre Giorgos Papandreu en el debat previ a la votació.

El parlament ha aprovat el pla de reajustament amb el vot favorable de 172 diputats socialistes i d’extrema dreta i 121 vots en contra de conservadors. Tres diputats del bloc socialista han estat absents en la votació.

El ministre d’economia grec, Giorgios Papaconstantinou, va explicar en la presentació del pla que avui s’ha aprovat que l’acord preveu que Grècia redueixi el seu dèficit per sota del 3% dels seu PIB el 2014. Papaconstantinou va indicar que algunes de les mesures d’austeritat que farà efectives el govern grec són apujar un 23% l’IVA, un augment del 10% sobre els carburants i l’alcohol i una retallada dels salaris i de les pensions. Es preveu que el deute del país arribi al 140% del seu PIB i que comenci a baixar a partir del 2014.

Les mobilitzacions al carrer

A l’exterior, més de 10.000 manifestats s’han concentrat pacíficament per protestar pel pla d’ajustament de l’economia grega. Els sindicats del sector públic i privat tenen la intenció de continuar les manifestacions fins que el govern compleixi amb les seves exigències.

Ahir, els bombers que van apagar l’incendi provocat per manifestants a la sucursal bancària van trobar els tres treballadors morts a l’interior de l’edifici. Totes les autoritats, amb el primer ministre Giorgos Papandreu al davant, van lamentar la mort d’aquestes tres persones i van assegurar que portarien els responsables a la justícia.

Minuts abans de l’incendi, 100.000 manifestants (segons els sindicats) o 25.000 (segons la policia) van provar d’assaltar el parlament grec fent servir pals de bandera i cascs de moto. La batussa es va estendre pel barri de Plaka, entre el parlament i l’Acròpoli, i va deixar un rastre de vidres trencats, caixers cremats, pintades i supermercats esbotzats (vídeo). També van cremar un edifici del Ministeri de Finances.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any