El jove Adrià Targa guanya el Premi de Poesia de Sant Cugat a partir de Ferrater i Rosselló-Pòrcel

  • Us oferim tres poemes de l'obra guanyadora, 'Boques en calma'

VilaWeb
Redacció
30.04.2010 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Adrià Targa (Tarragona, 1987) ha obtingut el Premi de poesia Sant Cugat a la Memòria de Gabriel Ferrater amb el llibre de poemes ‘Boques en calma’. El títol neix d’un vers de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, un dels referents del llibre, juntament amb Gabriel Ferrater. ‘Encara que ho he intentat, no és un volum completament unitari. El que sí que té és la voluntat d’abandonar el romanticisme latent que tenien els poemes del primer llibre que vaig publicar. En aquest hi ha la descoberta de l’ofici.’

Jordi Cornudella, membre del jurat i editor del Grup 62, ha dit que hi ha hagut un ampli consens entre el jurat i ha destacat que és una poesia ‘enormement ben feta, treballada i rica, plena de coses a dir’.

A punt de fer vint-i-tres anys, Adrià Targa només té un llibre publicat en solitari, ‘L’exili de Constança’ (La Gent del Llamp/Cossetània). S’ha mostrat molt content pel premi, que considera un dels més importants en poesia del país, tan per alguns dels poetes que l’han obtingut (Albert Roig, Dolors Miquel…), com pel jurat que el forma (Jordi Cornudella, Francesc Garriga, Marta Pessarrodona, Imma Monsó i Xavier Folch).

Sobre l’abandó del romanticisme, Targa explica que ‘hi ha poemes de Joan Maragall i d’altres poetes romàntics que l’agraden molt, però els he volgut deixar de banda bucant el contrapunt que em donen Gabriel Ferrater i Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que no ho són gens de romàntics.’

Dins ‘Boques en calma’ hi ha algun poema encapçalat per uns versos de Ferrater i també és molt ferraterià el poema de tres-cents versos ‘Mitologia del zel’ que funciona a mode de pròleg com Ferrater va fer amb ‘In memoriam’ a ‘Da Nuces Pueris’.

El premi té una dotació de 7.250 euros (lliures d’impostos), una escultura de l’artista Pep Codó i la publicació del poemari, el novembre, a l’editorial Empúries. El Premi va néixer fa nou anys a iniciativa de la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater, que va saber convèncer l’ajuntament de Sant Cugat i Edicions 62 per tirar endavant aquest projecte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any